2018.10.31. 15:54
Mit kell tudni az élelmiszerekben található E-számokról?
Az egészségünk szoros összefüggésben áll a táplálkozási szokásainkkal, de az élelmiszerek sokszor vonzó külseje tartalom nélküli belsőt takar.
Forrás: Shutterstock
Fél tonna. Ennyi élelmiszert fogyasztunk éves szinten, a jövedelmünk majd egyharmadát erre költve. A széles kínálatból azonban a magyar lakosság mindössze 15-20 százaléka választ tudatosan, a nagy többségnek fogalma sincs róla, hogy a kosarába kerülő termék milyen összetevőket tartalmaz, és azok hogyan hatnak a szervezetére. Hogy ez miért fontos? Azért, mert a betegségek 40-60 százaléka táplálkozásfüggő. Ami egyben azt is jelenti, hogy ha jót és jól eszünk, egészségesek maradhatunk. Ám ember legyen a talpán, aki képes megállapítani, hogy az adalékanyagok segítségével tartósított és „feltuningolt” élelmiszerek közül melyik hasznos, és melyik az, ami csak annak mutatja magát...
Gyümölcsjoghurt
Valójában mi adja a színét?
Az emberek általában az egészséges ételek közé sorolják, de a szakemberek már nem ilyen lelkesek. Tízből nyolc joghurt ugyanis nem a hozzákevert nagy mennyiségű gyümölcsnek köszönheti élénk színét. Jó esetben csak céklával csinosítják, a rosszabbik forgatókönyv szerint viszont például a kárminsav (E 120) nevű színezőanyaggal, amit a bíbortetű testéből nyernek ki.
A termék üde és édes ízét sem a napon érlelt gyümölcs adja. A joghurt legfeljebb gyümölcskoncentrátumot tartalmaz, amit felhasználás előtt amúgy is hőkezelnek, garantáltan elpusztítva ezzel a még benne található vitaminokat. A gyümölcsös ízről döntően az aromák gondoskodnak, míg a kellő édességről a hozzáadott cukor. A diétás termékeket általában aszpartámmal (E 951) édesítik, ami a vércukorszintet ugyan nem dobja meg, viszont neurológiai tüneteket okozhat.
Helyette: Vásároljon natúr joghurtot, és turmixolja össze friss gyümölccsel
Parizer, virsli
A „mindent bele” elv
Otto von Bismarck német kancellár egyszer úgy fogalmazott: „A törvények olyanok, mint a kolbász. Jobb, ha nincs ott az ember, amikor készülnek.” Mivel az élelmiszeripar profitorientált ágazat, a gyártók igyekeznek mindent felhasználni. Emiatt a hús feldolgozása során keletkezett maradékot, az úgynevezett nyesedéket (pl. csont, inak, bőr, belsőségek) sem dobják ki. Ledarálják, szójafehérjével dolgozzák össze, módosított keményítővel, zselésítővel, állományjavítókkal keverik, és már kész is a húskészítmény. Ami színhúst ugyan alig tartalmaz, és a tápértéke is alacsony, de mivel a hozzáadott aromák miatt jóízű, sokan kedvelik. A rózsás színről egyébként a tartósítószerként alkalmazott, egészségkárosító hatású nitritek gondoskodnak.
Helyette: Érdemes hetente egyszer pulyka- vagy csirkemellet, illetve -combot lesütni, és a vékonyan felszeletelt húst fogyasztani felvágott helyett.
Kenyér
Mesterséges íz és illat...
A boltok polcain ma már jellemzően olyan kenyerek sorakoznak, amelyek tetszetős formájukat, aranybarna kérgüket nem a lisztnek, hanem a térfogatnövelőknek, sikérjavítóknak, tápsóknak és keményítőknek köszönhetik. A „gyorskenyereket” teletömik aromákkal, és mesterségesen teremtik meg a kovászízt, összetételük miatt pedig a bélrendszer csak komoly szenvedés árán tud megszabadulni tőlük.
Helyette: A jó kenyér általában nem túl tetszetős: zömök, és kevésbé légies. A fehér lisztből készült helyett válassza inkább a rozskenyeret, és próbáljon meg a kisebb pékségekben minőségi terméket találni.
Ezeket kerülje:
E-szám
Neve
Miben található meg
Élettani hatása
249, 252
Kálium-nitrit, kálium-nitrát
kolbászok, szalámifélék, pácolt húsok, húskonzervek
fejfájás, nehézlégzés, károsítja a DNS-t
102, 104, 110, 122, 124, 129
„Azo” ételfestékek
főleg gyerekeknek szánt édességekben, üdítőkben
hiperaktivitás, a koncentrálóképesség romlása, csalánkiütés, asztma
320, 321
Butil-hidroxi-anizol, butil-hidroxi-toluol
Gabona alapú snack, tejpor, levespor, süteménypor, szószok, ételízesítők
májkárosító, immungyengítő, fokozottan allergizál
420
szorbit
édesítőszerként szinte bármelyik élelmiszerben ott lehet
emésztési zavarok, hasmenés
Borítókép: Illusztráció
Forrás: Shutterstock/Bodnar Taras