2018.01.21. 07:00
A hat hónapig tartó szoptatás csökkenti az anyai diabétesz kockázatát
Akik hat hónapig vagy annál rövidebb ideig táplálták anyatejjel a babájukat, 25 százalékkal kisebb diabéteszkockázattal néztek szembe – idézte a medicalxpress.com egy új, harminc éven át tartó kutatás eredményét, amelyet a JAMA Internal Medicine című szaklap közölt.
Azok az anyák, akik hat hónapig vagy tovább szoptatták kisbabájukat, 47 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem szoptattak.
A tanulmány vezető szerzője, Erica P. Gunderson, a Kaiser Permanente egészségügyi intézmény kutatási részlegének munkatársa elmondta: fiatal felnőttek szív- és érrendszeri egészségéről végzett, 30 éven át tartó országos kutatás adatait elemezték. A vizsgálatot 1985-ben és 1986-ban mintegy 5000 felnőtt részvételével kezdték.
Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a szoptatás védi mind az anya, mind a baba egészségét, többek között csökkenti az anyai mell- és petefészekrák kockázatát. Gunderson így összegzett:
„Ahogy a szoptatás időtartama nőtt, fokozatosan csökkent a 2-es típusú cukorbetegség veszélye az életmód, a testméretek, a terhességi diabétesz és más, anyagcserével összefüggő kockázati tényezőktől függetlenül”.
A tudós szerint a szoptatás védő hatása számos biológiai folyamattal magyarázható, többek között a szoptatással kapcsolatos hormonoknak az inzulinszintet irányító hasnyálmirigysejtekre gyakorolt hatásával.