Egyéb

2014.12.02. 19:37

Gráfok és fecnik

Ha azt mondom, Magyarország fejlődése töretlen, és egyre magasabb szintre hág, nem lepődik meg senki.

Ökrös Csaba

Itt élünk, ha közvetlenül nem is tapasztaljuk, azért érezzük, ha más nem, hatodik érzékünk megsúgja. A meg­állíthatatlan, egyre gyorsuló iramú fejlődés olyan természetes, hogy említést sem érdemelne, de egy-egy fontos mérföldköve mellett mégsem mehetünk el szó nélkül.

A Műegyetem egyik tanszékén az alábbi szavakkal kezdődött az egyik megoldandó példa a napokban: „A NAV egy papírfecnin szerzett értesülés nyomán szeretne felderíteni bizonyos áfacsalásokat. A szövevényes bűnügy felderítéséhez elkészítettek egy G-gráfot, melynek pontjai a gyanús cégeknek felelnek meg, és a G két csúcsa között akkor fut él, ha a két szóban forgó cég egyike számlát állított ki a másiknak.” Magasabb helyen bizonyára aggodalmat okozott, hogy az ország fejlődése megreked, ha az adóbevételek körül forognak a hallgatók gondolatai. Nem csoda, hogy a felsőoktatásért felelős államtitkárnak kellett közbeavatkoznia. Így a Műegyetem vezetői megkérték a tanszékvezetőket, hogy aktuálpolitikai példákkal ne terheljék a jövő mérnökeit.   

Az előbbiekből is kitűnik, hogy az információk áramlását mára sikerült minden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolni, és ennek üdvös hatása a felsőoktatásban részesülőket éppúgy érinti, mint oktatóikat és az értük dolgozó államférfiakat. Eljött a pillanat, amikor Magyarországon az oktatást és az adórendszert szét lehetett választani végre – különös tekintettel a zárthelyi dolgozatokra. Utóbbiakat kéretik még akkor sem nevezni fecninek, ha elégtelenre is íródtak. Csak hogy a politikai áthallásokat elkerüljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!