Kis rovarok

Lizik-Varga Katalin

Tavasszal a természet szépsége mellett ne feledkezzünk meg a kis rovarok szorgos munkájáról sem – különösen ma, a méhek világnapján. 

méh, méhek világnapja, rovar
Fotó: shutterstock.com /illusztráció

A jó idővel ugyanis ők is megérkeztek a kertjeinkbe, zsongásukkal pedig jelzik: itt vagyunk, készen állunk a munkára. 

A méhecskék valóban a kertünk jó barátai, mert nagyrészt ezeken a szorgos kis élőlényeken múlik az is, hogy lesz-e termésünk vagy sem. 

Egyszerre érdekes példa és szemléltetőeszköz is erre az áfonyabokrom, melyet a múlt évben ültettem el. 

Mivel idén korábban jött a jó idő, ez a szép kis növény nagyon hamar rügyezni kezdett. Aztán jött a hideg, és én – kezdő kertészként –, hogy megvédjem szeretett bokromat, bevittem egy zárt, meleg helyre. Öntözgettem, gondoskodtam róla és amikor újra beköszöntött a meleg idő, a bokor kikerült végre a friss levegőre. 

Közben szakemberektől és tapasztalt kertészkedőktől próbáltam információt szerezni arról, hogyan lehet bő termése a bokromnak. 

Válaszuk nagyon meglepett. Ugyanis egybehangzóan állították, hogyha sokáig hagyom a növényt zárt helyen, akkor szabad kézzel, ecsettel kell beporozni azt, hogy augusztusban meg tudjuk kóstolni a gyümölcsét. 

Ekkor jöttem rá arra, hogy milyen jelentős munkát végeznek a méhek. Döbbenetes, hogy milyen fontos szerepet játszanak a beporzásban. 

A tanácsokat megfogadtam, és hagytam, hogy a méhek végezzék a dolgukat. Kis idő múlva az én áfonyabokrom lett a környékbeli méhecskék kedvence, és azóta is szívesen látogatják azt. 

Mi pedig alig várjuk, hogy gyümölcsöt teremjen, és reméljük, idén már nem csak egy szem áfonya jut mindenkinek a családban.