Regionális munkacsoport

2023.02.22. 06:50

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia regionális központja Kecskeméten – galériával

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kecskeméti regionális munkacsoportja, melynek bejelentése kedd délután volt a kecskeméti városházán. A munkacsoport közvetlen kapcsolatot tart majd a régió művészeivel és segíti a települések művészeti életét.

Horváth Péter

Balról: Gózon Ákos, Dr. Richly Gábor, Dr. Mák Kornél, Kiss János, Prof. dr. Szatchó-Pekáry István

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Művészeti Akadémia tavaly őszi közgyűlése hét regionális munkacsoport létrehozásáról döntött annak érdekében, hogy a köztestület a hazai és a határon túli magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi szintű kapcsolatépítést. Ennek egyik munkacsoportja a kecskeméti, elnöke pedig Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója.

Kiss János, az MMA alelnöke köszöntőjében kifejtette, hogy köztestületük egyik legfontosabb döntése volt a regionális központok létrehozása, melyek közül a kecskeméti sorrendben a harmadik. A Kecskemét központú régióból huszonkét akadémikus és több mint húsz nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban. 

A regionális elnök vezette munkacsoport elsődleges feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti- és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, a helyi közösségek megerősítését.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke szerint a regionális központ megalakulása üzenet, a kultúra üzenete, ami mind a jobb, mind a nehezebb időben is tartalmat közvetít az embernek a művészeti ágakon keresztül. Ez pedig a mindennapi életben, valamint az igényes szellemi életben is szükséges táplálékot jelent. Hangsúlyozta: Kecskemét és Bács-Kiskun is hatalmas értékekkel rendelkezik, ahol a régiós munkacsoport értékes munkát végez majd.

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester beszédében kiemelte, hogy amekkora öröm volt a magyaroknak az MMA megalakulása, legalább olyan boldogság a kecskemétiek számára a regionális központ létrehozása. Hangsúlyozta: 

Kecskemét infrastruktúrában, szellemiekben és igény és lehetőség szerint anyagiakban is segíti az akadémia régiós központjának munkáját.

Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára köszöntőjében emlékeztetett: az MMA azért jött létre 11 évvel ezelőtt, hogy sajátos eszközrendszerével minél többféle módon segítse a kortárs művészeti életet. Az első 10 évben főleg Budapestre koncentrált a munkában – noha sokféle módon segítették a vidéki művészeket és művészeti műhelyeket –, de most eljött az idő, hogy a régiókban is jelen legyenek. Elmondta, hogy egészen más Budapestről kiválasztani a legkiválóbb művészeket, mint úgy, hogy jelen vannak egy régióban a köztestületi tagok és közvetlen kapcsolatot ápolnak a regionális művészeti élet szereplőivel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!