Galériával / Videóval

2024.04.25. 15:31

Félegyháza legidősebb polgárát, a 105 éves Erzsike nénit köszöntötték születésnapján

Kiskunfélegyháza legidősebb polgárát, Juhász Istvánnét köszöntötték 105. születésnapja alkalmából csütörtökön a Csanyi úti idősek otthonában. A születésnapi ünnepségen könnyekben és nevetésben sem volt hiány, mint ahogy Erzsike néni életében is volt öröm és bánat egyaránt.

Vajda Piroska

Juhász Istvánné mosolytól ragyogó arccal fogadta az ünnepi műsort és a köszöntőket születésnapján. Még dalra is fakadt, ami nála nem ritka – mesélte az ünneplőknek fia, Juhász István. – Az én édesanyám olyan, hogy ha neki mondtak egy szót, ő azonnal dallal válaszolt. Ha kérdeztem tőle például, hogy Anyukám van-e még alma, ő azonnal zengte a dalt, hogy Alma, alma, piros alma... Mindenre volt egy nótája, nagyon szeretett énekelni – mesélte róla a fia, aki egy régi kedves történetet is felelevenített az édesanyjáról. 

születésnap, köszöntés
Erzsike néni fia, unokája és dédunokája körében 
Fotó: Vajda Piroska

Elmesélte, hogy az anyukája egyszer örömmel újságolta, hogy nyert a lottón 6127 forintot. A nyereményből azonban csak 127 forintot tartott magának, a többit odaadta a szomszédasszonynak, aki egyedül nevelte két gyermekét. Erzsike néninek ugyanis mindig helyén volt a szíve, mindig mindenben lehetett rá számítani.   

Juhász Istvánné Erzsike néni 1919. április 25-én, Kiskunfélegyházán született. Mint mondta, családjára a legbüszkébb: öt unokája, kilenc dédunokája és négy ükunokája van. Megtudtuk, négyen voltak testvérek, de már csak ő él. Édesapja földműves gazdálkodó volt, édesanyja a háztartást vezette, nevelte a gyerekeket. Közben besegített férjének a gazdaságban. Nem voltak gazdagok, de szerető családban nőtt fel, rendszeresen jártak templomba. Erzsike néni hat elemi iskolát végzett, 12 évesen pedig elszegődött cselédnek, a fizetségből tudott ruházkodni. Húszévesen ment férjhez, Juhász István cipészmesterhez. 

Férje volt az egyik alapítója a Kiskunfélegyházi Cipész Termelőipari Szövetkezetnek. 

1940-ben megszületett fiuk, István, 1942-ben pedig lányuk, Mária. Kiegyensúlyozott, csendes életet éltek. A gyerekek az általános iskola elvégzése után a Móra Ferenc Gimnáziumban érettségiztek. Erzsike néniék szerény, de szeretetteljes környezetben nevelték gyermekeiket, mindent megtettek azért, hogy tanulhassanak. Fiuk Szegeden egyetemi, lányuk Budapesten főiskolai diplomát szerzett. Erzsike néni nagyon büszke arra, hogy sikerült diplomát adni a gyermekeik kezébe. István fiuk 1962-ben megnősült, három gyerekük született: Nauzika, Árpád és Károly. Nyugdíjba vonulásáig az egykori alma materének, a Móra Ferenc Gimnáziumnak volt elismert pedagógusa. Mária 1962-ben ment férjhez, a Habselyem gyárban főkönyvelőként dolgozott. Két gyermekük született: Andrea és Zoltán. Mindannyian együtt laktak Erzsike néniékkel a Gábor Áron utcában. Ez hatalmas öröm volt a szülőknek, mert amellett, hogy a fiatalok besegítettek a ház körüli teendőkbe, Erzsike néniék kiélvezhették a nagyszülőséget.

Erzsike néni férje 1975-ben halt meg, közben az unokák felnőttek, és a lányáék is elköltöztek, így egyedül maradt a Gábor Áron utcai házban. Családja gyakran látogatta, és a szomszédokkal is jó viszonyt ápolt. Ameddig ereje és egészsége bírta, eljárt nyáron idénymunkákba besegíteni. 2011-ben megromlott egészségi állapota miatt költözött be az idősek otthonába, ahol hamar beilleszkedett, jól érzi magát. A többi lakó is szeretettel fordul felé. Ideje nagy részében már ágyban fekszik és alszik, de olykor még a bingóversenyekre kiviteti magát a társalkodó helyiségbe. 

születésnap, köszöntés
Erzsike néninek fia, Juhász István segített a gyertyákat elfújni
Fotó: Vajda Piroska

A város vezetői is köszöntötték Erzsike nénit 

Csányi József, polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a Juhász család Kiskunfélegyháza azon jeles családjai közé tartozik, melynek tagjai évszázadok óta dolgoznak a városért. Többek között ők is hozzájárultak ahhoz, hogy 250 éve mezővárosi rangra emelte Kiskunfélegyházát Mária Terézia királynő. Ebből a 250 évből Erzsike néni több mint 100 évig itt élt, itt dolgozott. Sokat köszönhet neki a város, többek között fiát, Juhász Istvánt, aki díszpolgára Félegyházának, és a Móra Ferenc Gimnázium örökös tanára. Csányi József a miniszterelnök aláírásával ellátott emléklapot és a város 250 éves évfordulójára készült ünnepi albumot ajándékozta Erzsike néninek. Balla László alpolgármester virágcsokorral, míg dr. Ónodi Izabella, képviselő asszony Samu Mónika, félegyházi gyöngyfűző által készített gyöngysorral lepte meg az ünnepeltet.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában