KINCS

2024.04.19. 16:16

Családbarát települések rendeztek expót Kecskeméten – galériával, videóval

Első alkalommal rendezte meg Kecskemét önkormányzata és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a Családbarát Települések Expót a Hírös Agórában. Az expón 10 település és hat kiállító megannyi standon mutatta be hazánk családbarát szolgáltatásait és lehetőségeit a gasztronómiától a turisztikáig.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a hagyományteremtő eseményen mondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy életünk egyik legfontosabb alapköve a család, abban jó élni, hiszen egyedül senki nem érzi jól magát a világban. A családoknak békés otthon szükséges, a városvezetők feladata pedig a stabilitás és a vágyott béke megteremtése. Ennek érdekében építik az ezt segítő hálózatot az együttműködő partnerekkel, és a jelenlévő szervezetekkel aláírt együttműködési megállapodás a már egy évtizedes közös munka hivatalossá tétele. Mint fogalmazott, az együttműködés és az expó üzenete, hogy érdemes családot alapítani, valamint őket támogatni, mert a társadalom legértékesebb kincse a gyermek.

Dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára
Dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára 
Fotó: Bús Csaba

Dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy a családok védelme és támogatása az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak és a média feladata is. Az államtitkár szerint ez Magyarország építésének kulcsmondata. Mint elmondta, hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy az állam és az önkormányzatok többsége már közel másfél évtizede számíthatnak egymásra. 

Hornung Ágnes méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy lehetőséget nyit a jó gyakorlatok megismerésére, majd kijelentette: Kecskemét igazi családbarát város, amit a születési ráta is aláhúz.

Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, a kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt is erős családok alkothassák a nemzet gerincét, amire építve biztosítani lehet a nemzet megmaradását; minden eddigi és jövőbeni kormányzati intézkedés, támogatás ezt a célt szolgálja.

– Minden törvényes eszközzel meg fogjuk a jövőben is védeni a családjainkat, és gátat szabunk minden káros, családellenes érzékenyítési kísérletnek – tette hozzá az államtitkár.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta, hogy a rendezvény célja bemutatni, hogy sok családbarát település és jó gyakorlat van hazánkban. Kiemelte, hogy számos innovatív program valósult meg Kecskeméten és országszerte, elég csak a Születés, illetve a Házasság Hetére gondolni. Emellett nagyon fontos a családok intézményi támogatása melyben Kecskemét élen jár. Az elnök kifejtette, hogy egy munkahely vagy intézmény akkor működik családbarát módon, ha figyelembe veszi a családok igényeit.

A köszöntőket követően Kecskemét önkormányzata, a KINCS, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, és az Egyedülálló Szülők Alapítvány központja képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. A szervezetek nemcsak a közösségi értékek és hagyományok ápolásával, hanem a társadalmi fejlődés előmozdításában is kulcsfontosságú szerepet vállalnak. Mindannyian elkötelezettek a családok támogatása és megerősítése iránt. A megállapodással azt kívánják elérni, hogy a hagyományőrzés, az értékteremtés és a megelőzés szempontjából fontos, közösen szervezett rendezvényeket és kezdeményezéseket minél több család számára elérhetővé tegyék.

Az aláírást kerekasztal-beszélgetések követték, és természetesen számos program várta a családokat is.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában