Május 1.

2024.05.02. 19:50

Látványos bemutatók és csúcsdöntés is színesítette a halasi lovas majálist – galériával, videóval

Egész napos lovas majálist tartottak a Hirling József Lovasparkban május elsején, ahol a zsúfolásig telt lelátók előtt színvonalas és látványos versenyszámok, valamint lovas- és huszárbemutatók zajlottak. Korlátugrásban Kiskunhalas Város Nagydíját 190 centiméteres magassággal Burucs Borbála, Miami De Garder nevű lovával a Viktor-i Sportegyesület színeiben nyerte, aki hibátlanul lovagolta végig az akadályokat.

Pozsgai Ákos

A május elsejei halasi lovas versenyek sok évtizedes múltra tekintenek vissza, a volt határőr lovas bázis, mai nevén Hirling József Lovaspark az elmúlt években teljesen megújult. 

A különböző lovas versenyszámokat számos szórakoztató program is kísérte

Az ország egyik legkorszerűbb lovas objektuma egész évben várja a versenyzőket és komoly szakmai munka folyik a lovas utánpótlás-képzés területén is. A sok ezer látogatót vonzó különböző szabadidős rendezvények ingyen látogathatók, ezek közé tartozik a május elsejei lovas majális is, ahol idén is megteltek a lelátók.

A szervezők most is igazán kitettek magukért, hiszen a különböző lovas versenyszámokat számos szórakoztató program is kísérte, a Halas Fitness Egyesület, a Halas Balett, a GrandUp Kids és a Halasi Boksz Klub is látványos bemutatóval készült.

Volt csikós- és fogatbemutató, közönség találkozhatott Szegedi Gábor világbajnok hajtóval is, valamint bemutatkozott az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület is, a karusszel gyakorlatok után ízelítőt adtak egy osztrák-magyar lovas párbajból is. A Nemzeti Lovas Színház előadásában, Pintér Tibor társulata ismét látványos zenés lovas bemutatóval kápráztatta el a közönséget.

A lovas majálison a szervezők tisztelegtek a halasi lovas bázis több mint félévszázados múltját meghatározó lovas legendák előtt is. Dallos Gyula miniszteri biztos, Fülöp Róbert polgármester és Szotyori-Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Sportszövetség Díjugrató Szakágának elnöke díjakat és emlékplakettet adtak át Dózsa Károlynak, a Lovasiskola volt parancsnokának, Szegedi Gábor fogathajtó világbajnoknak, Bánfi Vilmos nemzetközi pályaépítőnek és Varró József lovas olimpikon, többszörös magyar bajnoknak születésnapjuk alkalmából.

Köszöntötték Fazekas Istvánt, az 1994-es díjugrató OB-győztes csapat tagját, Füzér Gábort, Nagya Andreát, az 1994-es Militari OB-győztes csapatának tagját, Sós Attilát, akik az elmúlt három évtized halasi lovassport kiválóságai. Megemlékeztek Suti Istvánról, aki több mint fél évszázada a Bécsben a NATO bajnokságon győzött.

 

A lovas majális versenyszámainak (vrsz) eredményei, (1-3. helyezettek):

 1. vrsz. 110 cm nyitott, időre (25 induló)

1. Tolnai Hanna, M-Flipper D'19, Antal Tanya LSC, 0 hibapont (hp), 54,92 mp

2. Dér Tibor, MYA, Kentaur Lovas Egylet, 0 hp, 54,98 mp

3. Dr. Nagy Henriett, Kincsem Royal Flush, Kurca-Menti LE, 0 hp, 55,22 mp

2. vrsz. 120 cm nyitott, időre (22 induló)

1. Ódor Enikő, Jason Statham, Equitania LC, 0 hp 63,03 mp

2. Bencses Réka, Vivantic M, Sugo-Horse Park LE, 0 hp, 73,84 mp

3. Kasi Kíra, Can Do It, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, 74,02 mp

3. vrsz. Szimultán, 100 cm

1. Potocska Attila, Colett, Potocska LSE, 0 hp   

2. Fazekas István, Amber, Kiskunhalasi BM Határőr Dózsa SE, 0 hp

3. Füzér Flóra, LAMAR-E, Kiskunhalasi  LTSE, 0 hp

4. vrsz. Ride and Drive, 100 cm, csak időre

1. Tóth Zsófia, Benefit, Potocska LSE, 84,38 mp

2. Such Lilla Laura, Lady Mini, Potocska LSE, 89,84 mp

3. Bán Krisztián, Cavallina, Szántódpusztai LK, 90,56 mp

Különdíjas: Fazekas István, Maximus Kiskunhalasi Határőr Dózsa SE és Szegedi Gábor fogathajtó

5. vrsz. Korlátugratás Kiskunhalas Város Nagydíjáért

1. Burucs Borbála, Miami De Garder, Viktor-i Sportegyesület, 190 cm, 0 hp

2. Füzér Gábor, King Cornet PGO, Kiskunhalasi  LTSE, 190 cm, 4 hp   

2. Szotyori Nagy Kristóf, Chachacha 2, Prosper LK, 190 cm, 4 hp

Szotyori Nagy Kristóf (Prosper LK) Chachacha 2 lovával Burucs Borbála 11 éve fennálló csúcsát megdöntve, korlátugrásban 195 centiméterrel új magyar csúcsot állított fel.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában