Roadpol Speedmarathon

2024.04.19. 17:57

Bács-Kiskun összes traffipaxával vadásznak gyorshajtókra a rendőrök a sebességmérési akcióban – galériával, videóval

A rendőrség legjobb fotósai készítik a drága fényképeket az autósokról a péntek reggel 6 órától szombat reggel 6 óráig tartó, Roadpol Speedmarathon nevű 24 órás sebességmérési akciójában Bács-Kiskun útjain. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) ezért összes traffipaxát kiviszi a lakosság által javasolt 72 helyszínre az egy nap során.

Horváth Péter

Ubornyák Zoltán rendőr őrnagy, a BKMRFK Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője portálunknak elmondta, hogy a nagyszabású sebességmérés célja a sebességtúllépés visszaszorítása, ami a közúton történt közlekedés balesetek elsődleges oka. Ugyancsak a rendőrség szándéka, hogy tudatosítsa a gyorshajtás veszélyeit, hiszen aközben csökken a vezető reakcióideje, nő a fékút, ami fokozott kockázatot jelent. Az őrnagy kiemelte, hogy nem a szankcionálás a cél, de természetesen ha sebességtúllépésen kapnak valakit, az büntetést von maga után.

Roadpol Speedmarathon 24 órás sebességmérési akció Bács-Kiskunban 
Fotó: Bús Csaba

A mérési helyszínekre rengeteg lakossági javaslatot kaptak a rendőrök, melyeket értékeltek, és ennek fényében választották ki a hét rendőrkapitányság illetékességi területén található 72 mérési pontján az állomány 11 traffipaxszal mér folyamatosan. Ubornyák Zoltán hangsúlyozta: azért is kiemelten fontosak az ilyen akciók, mert csak az elmúlt héten több mint 3600 gyorshajtást regisztráltak.

A sebességtúllépés tekintetében a jogszabály elkülöníti a szabálysértési és a közigazgatási értékhatárra elkövetett sebességtúllépést. Közigazgatási értékhatárról egy 50 kilométer per órás szakaszon 66 kilométeres sebességtől beszélhetünk, alatta szabálysértésnek minősül. Szabálysértés esetén mindig az intézkedő rendőr dönt a helyszíni bírság mértékéről, ami 65 ezer forintig terjedhet. A közigazgatási bírság pedig sávosan emelkedik, a legalacsonyabb bírság 39 ezer forint. Ubornyák őrnagy elmondta, hogy helyszíni fizetésre is lehetőség nyílik, a rendőröknél van bankkártya olvasó.

Nem csak a sebességtúllépésre fókuszálnak a rendőrök a 24 órás mérés alatt, hanem az ittas vezetők kiszűrésére is, ezért minden megállítás szondáztatással kezdődik. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában