Császármorzsa

Vajda Piroska

A héten ettem életemben először császármorzsát. Sajnálom, hogy eddig kimaradt az életemből, mert nagyon ízlett. Ezután rendszeresíteni fogom a családi étkeztetésben. Mivel kíváncsi természet vagyok, utánaolvastam, honnan kapta a nevét ez az egyszerű, de nagyon finom édesség. A Wikipédia szerint a császármorzsa eredetére két köznépi legendára vezethető vissza. Az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Hogy melyik verzió az igaz, nem tudni, de az biztos, hogy eredeti nevét – Kaiserschmarrn – valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. A császármorzsa elkészítéséhez liszt helyett búzadarát használnak, leginkább egy olyan palacsintatésztára emlékeztet, amelyet a serpenyőben, sütés közben összekevertek, ennek köszönhetően több, kisebb-nagyobb morzsából áll. Porcukorral megszórva vagy lekvárral kínálják.

édesség, császármorzsa, Jó reggelt!
Császármorzsa
Forrás: shuttertsock.com