Hirdetés

3 órája

Bemutatkoznak a Prima jelöltek

A Bács-Kiskun vármegyei Prima díj idén ősszel 19. alkalommal kerül átadásra a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) helyi szervezetének a jóvoltából. A 10 kategóriában meghirdetett jelölések győztesei valamennyien esélyessé váltak a 3 vármegyei Prima díj egyikére, valamint a vele járó kétmillió forintra.

PR cikk

A kategóriagyőztesek fotói és részletes bemutatkozásai megtalálhatók a primadij.hu oldalon, ahol a Prima közönségdíjasra történő szavazás is zajlik. A kedvenc jelöltre való voksoláshoz mindössze egy kattintásra van szükség, amit naponta lehet ismételni egészen november 17-ig. Az összesített szavazatok alapján dől majd el, hogy ki lesz a 10 jelölt közül a 2024. évi Prima Közönségdíjas, amely elismerés mellé fél millió forint is jár.

Tóth Péter Lóránt, versvándor, Kunszentmiklós, Magyar irodalom 

Az elmúlt évtizedben tizenhét országba, több mint hétszáz településre jutottam el, sokszor gyalog, szekéren, csónakon, hogy sok százezer diáknak és felnőttnek közvetítsem a magyar irodalmat. Gyalogos vers-zarándoklataim alkalmával mindenhol mondok verset: boltokban, gyógyszertárakban, benzinkutakon, buszmegállókban, a kocsmák mélyén. Ott is, ahová az irodalom nem jut el. Versvándorként a Kárpát-medencében élek, de mindig Kunszentmiklósra, a családomhoz térek haza. Irodalmi munkámat többek között a Magyar Ezüst Érdemkereszttel, Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért-díjjal, a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el.

 

Sárosi Gábor-Gasztroszínház, Kecskemét, Magyar színház-, film- és táncművészet

A színház összeköt, gyógyít és felemel. Az elmúlt 20 évben számomra ezek a hívószavak adták a keretét annak a munkának, melyből kinőtte magát a Gasztroszínház. Az elmúlt 10 évben pedig bejártuk az ország minden szegletét, játszottunk szőlőtőkék ölelésében, fine dining degusztáció mellé, hogy megmutassuk, az ízélmények hogyan köthetők össze a színházi előadás által generált impulzusokkal. Úgy értékelem, hogy fáradhatatlan munkánk gyümölcseként egy új színházi formavilágot teremtettünk a gasztronómia és a színház iránt elkötelezett közönség legnagyobb örömére.

 

Ulrich Gábor, mozgókép- és képzőművész, Kecskemét, Magyar képző- és iparművészet

Alkotói módszereire a grafika, a plasztika, illetve a mozgóképművészet határainak folyamatos, kísérletező kutatása jellemző. Művei számos hazai és külföldi, magán- és közgyűjteményben megtalálhatók. A Kecskemétfilm produkciójában készült, képzőművészeti formanyelvű, szerzői filmjeit több, mint ötven ország – köztük több, Oscar-kvalifikáló – filmfesztiválja mutatta be, illetve találta külön elismerésre méltónak. Többször neki ítélték a Magyar Filmkritikusok díját, továbbá megkapta a legmagasabb hazai filmművészeti kitüntetést, a Balázs-Béla díjat.

 

Dr. Berta Balázs, Ph.D, osztályvezető főorvos, Kecskemét, Magyar tudomány

Érdeklődésének fókuszában a koronária betegségek, így a heveny szívinfarktus és annak modern, katéteres kezelése állt. A szívkatéterezést dr. Merkely Béla professzortól és a sokáig Kecskeméten is dolgozó dr. Ruzsa Zoltántól sajátította el. PhD fokozatát 2015-ben szerezte. Hollandiában 2016 és 2020 között a szívinfarktust okozó legveszélyesebb koronária plakkokat feltérképező nemzetközi vizsgálatban vett részt, melyből számos nemzetközi publikáció született. A kutatómunka mellett több, mint 3000 szívkatéteres beavatkozást is végzett. A régió szívinfarktus ellátásáért is felelős Invazív Kardiológiai osztály európai színvonalú munkáját négy éve vezeti.

 

Szenes Mártonné Durucz Anna, pedagógus, nyugalmazott iskolaigazgató, Kecskemét, Magyar oktatás és köznevelés

Pályámat Informatikus-matematikusként kezdtem a közgazdasági szakközépiskolában. Aztán újabb meghívást kaptam, ezúttal a Református Gimnáziumba. 27 évet töltöttem ott, tanítottam, majd igazgatóhelyettes lettem, végül 14 évig én vezettem az iskolát, nagy szenvedéllyel. Mindig az vezérelt az életemben, így a munkámban is, hogy ajtókat nyissak ki a fejekben, a lelkekben, hogy azon beáramolhasson a szépség, az értelem, a közösen elvégzett munka felemelő érzése. Közben pedig úgy vívjam meg a szükséges harcokat, hogy lehetőleg csak győztesek maradjanak a páston.

 

Marton Tibor, építész, vezető tervező, Kecskemét, Magyar építészet

A rendszerváltáskor megalapítottuk az Építészműhely Kft-t, melyben azóta is dolgozom. Terveztem több posta épületet, ipari épületet, bank belsőt, lakóházat és Balaton-parti társasházat is. A tervezés mellett 20 éve főépítészi feladatokat is ellátok (jelenleg Kalocsa és Foktő). 20 éve vagyok tagja a Kecskemét főépítészi tervtanácsnak. 1995-ben Pro Architectura díjat kaptam a kecskeméti pályaudvari postaépület tervezéséért. 2024 óta a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja vagyok. Építészként fontos számomra a tiszta, jól használható térszervezés és a környezetbe való illeszkedés.

 

KORONAfm100 Rádió, Kalocsa, Magyar ismeretterjesztés és média

25 év... Ennyi, (meg egy kicsi) telt el azóta, hogy először szólalt meg Kalocsán a KORONAfm100. Óriási lelkesedéssel, tengernyi vággyal és millió ötlettel vágtunk neki a reményeink szerinti hosszú útnak. Alig telt el néhány hónap és mi megismerhettük az érzést, milyen az, amikor a közösség befogad, amikor az emberek kedvelnek és azt, amikor a munkánknak (amit sosem fogtunk fel annak) van értelme. Teltek – múltak az évek, de nekünk sikerült a felszínen maradni, fejlődni, megújulni, RÁDIÓZNI! És ennek az életre szóló kalandnak, még messze nincs vége! 

Azt üzenjük Neked, a Hallgatónak, ránk számíthatsz. KORONAfm100 – itthon vagy...

 

 

Félegyházi Táncszínház, Kiskunfélegyháza, Magyar népművészet és közművelődés

Az egyesület célja, minél több fiatal alkotó tehetség szerepeltetése előadásai alkalmával, s ezáltal városukhoz való kötődésük erősítése. Továbbá céljuk, hogy tevékenységükkel minél több fiatalt ismertessenek meg a zene, a tánc, a színpad, a művészetek szépségeivel. Megalakulásuk óta nemcsak városukban, de Bács-Kiskun vármegye több településén, sőt országhatárainkon kívül is ismerik és szeretik táncjátékaikat, előadásaikat. Ügyelnek előadásaik mondanivalójára, hiszen céljuk nemcsak a szórakoztatás, hanem olyan értékek átadása, mint a tisztelet, a szeretet, a kitartás és a közösség megtartó ereje.

 

Suba Róbert, parakajak-kenus, Kiskőrös, Magyar sport

19 évesen egy súlyos ejtőernyős baleset következtében deréktól lefelé lebénultam, kerekesszékbe kerültem. Motivációm, illetve a sportolói ambícióim a balesetet követően egyre csak erősödtek bennem. Számos eredmény van már a hátam mögött, ezek közül a legkiemelkedőbb a 2016-os riói Paralimpia KL1 200m, 2. helyezés, illetve a Párizsi Paralimpia kajak számban 4., parakenuban pedig 5. helyezés. Célom, hogy sorstársaim megtapasztalják, milyen különleges ereje van a sportnak. Bízom benne, hogy édesapaként, a következő generációt inspirálhatom, hogy a sport által nyerhető értékek segítségével képesek legyenek legyőzni az előttük álló akadályokat.

 

Dr. Kiss Katalin, kórusalapító, karnagy, Kecskemét, Magyar zeneművészet

Több évet oktatott külföldön (Kodály Center of America, Boston, Central Conservatory, Peking), több egyetem nyári kurzusán tanított és vezényelte az ott alakult kórust. Rendszeresen tart workshopokat szerte a világban és zsűrizik nemzetközi versenyeken. Szakmai életének főműve az Ars Nova Énekegyüttes, ami megalakulása óta (1990) a világ élvonalába emelkedett. Jelenleg a világ ranglistán a 9. helyet foglalja el a kamarakórusok kategóriájában. Nemzetközi versenyeken szerzett díjaikkal megalapozták hírnevüket, s ebből eredően számtalan külföldi meghívásnak tettek eleget szerte a világban. Legbüszkébb az Ars Novával szerzett 7 Nagydíjára és a két Kórusolimpiai bajnoki címére.

 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában