Hirdetés

2024.07.23. 08:00

Az egész életen át való tanulást szolgálja az Európa Szabadegyetem

Neves előadók, érdekfeszítő és előremutató előadások. Röviden így lehetne jellemezni a Hungarikum Liget­ben megrendezett Európa Szabadegyetem programsorozatát. Az ötnapos, nyári találkozót a népfőiskola által indított Kollégiumok is gazdagították.

PR cikk

Az Európa Szabadegyetem előadásai telt hát előtt zajlottak a Kölcsey Házban

Az Európa Szabadegyetem több mint húsz­esztendős és abból a gondolatból szerveződött, hogy a Kollégiumok résztvevői nyáron valamennyien találkozzanak, miközben műhelymunkák, konzultációk, beszélgetések, előadások során újabb információkkal gazdagodhatnak.

– mondta a megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója. Köszöntőjében röviden beszélt az előadókról. Kiemelte Keskeny Ernőt, Stier Gábort, Kürti Sándort, Szakály Sándort, Fülöp Tamást, Kasznár Attilát, Kovács Norbert Cimbit és Kardosné Gyurkó Katalint.

Minden a helyén van!

Az előadások sorában talán az egyik legidőszerűbb téma a magyar labdarúgás aktuális helyzete volt, amiről Bozsik Péter, magyar labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya beszélt a Kölcsey Házban. Előadásából kiderült, hogy a 70-es, 80-as, 90-es években folyamatos hanyatlás jellemezte a magyar labdarúgást, a rendszerváltás után történt némi előremozdulás, de a nagy áttörésre 2010-ig kellett várni, amikor a magyar kormány és a Magyar Labdarúgó-szövetség meghirdette a futballreformot. Ennek köszönhetően elindult egy pozitív folyamat, ami nem várt eredményekkel párosult. A hirtelen jött korai sikerek okán azonban az Európa-bajnokságon többet vártunk a válogatott csapattól, mint amire képesek. Bozsik Péter szerint a magyar csapat hozta a papírformát. Úgy fogalmazott, minden a helyén van, nem kell drámázni!

A műfordító miniszter

Az Európa Szabadegyetem vendége volt Csák János politikus, közgazdász, üzletember, 2022–24 között, lemondásáig kulturális és innovációs miniszter, akivel Kisfaludi-Bak Judit beszélgetett. A fő téma Csák János közelmúltban megjelent Amerikai géniusz című könyve volt, melyben a szerző az Egyesült Államok 250 éves szellemiségét, értékeit, a szabadságeszmét tanulmányozza a napjainkban zajló folyamatok tükrében.

Csák János a kötet kapcsán elmondta, hipotézise szerint négy géniusz van a világban: az első a kínai géniusz, a második az amerikai, a harmadik a magyar, a negyedik pedig a zsidó nép. Csák János arról is beszélt, hogy mi, magyarok vagyunk a legkeletibb nyugati nép, és a legnyugatibb keleti nép, melynek okán kétféle gondolkodás bolyong a fejünkben. Ezért is vagyunk nagy túlélők – hangsúlyozta.

A Kárpátok Európája

A Kárpátok Európája címmel tartott előadást az Európa Szabadegyetemen Marek Kuchciński, a lengyel Szejm korábbi elnöke. Elmondta, a Kárpátok az Európai Unió legnagyobb biodiverzitású régiója az egész közösségben. Ezen a területen kétezer növény- és állatfaj él. A Kárpátok Európája a sokféleségben való egység nagyszerű példája is: különböző nyelvek, szokások és kultúrák jellemzik. A térségben az együttélés alapja a tolerancia és a mások iránti tisztelet, a régió élete pedig a keresztény értékrendre épül. Közép-Európa lakossága meg akarja őrizni ezeket az értékeket, és egyben a nyugat-európaiakkal egy szinten élni. Ezért a Kárpátok menti országok együttműködésére van szükség. Az elnök beszélt a Kárpátok Európája című konferenciasorozatról, amelynek 2011 óta Lengyelország a főszervezője. A kárpáti régió országainak legfontosabb politikai-gazdasági és eszmei fórumát évente kétszer szervezik meg. Szó volt a Kárpá­tia-stratégiáról, amely hozzájárul a Kárpátok makrorégió-fejlesztési irányainak kialakításához, jövőbeli víziójának tervezéséhez és az első közös fellépések előkészítéséhez. Marek Kuchciński beszélt a Via Carpatia közlekedési folyosóról is, amely

Európa északi és déli határát összekötő legrövidebb útvonal, a Balti-tengertől az Égei-tengerig húzódik. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem elég a fővárosokat összekötő útvonal, a kulturális összeköttetés ugyanilyen fontos.

Néprajzi emlék- és élménypark

Az Európa Szabadegyetem hallgatói megismerhették Kurkó János György grandiózus tervét is. A csíki vállalkozó beszámolt arról, hogy Csíksomlyón szeretne létrehozni egy olyan néprajzi emlék- és élményparkot, amely katalizátora lehet a régiónak. Ugyanakkor fontos oktatási központ is lesz. Tervéhez már megvásárolt egy 6 hektáros területet, az elmúlt több mint egy évtized alatt 100 ezer tárgyat gyűjtött össze, melyek által 117 hagyományos mesterséget mutathatnak be. 

A projekt 25 millió euróba kerül, amihez még 17 millió hiányzik.

– hangzott el a lakiteleki előadáson.

A létezés öröme

Kurkó János György múzeumának megvalósítását Böjte Csaba ferences szerzetes is támogatja. Mint mondta, fontos, hogy tudjunk tanulni őseink mesterségeiből, mert a múlt választ tud adni a napi problémáinkra, szorongásainkra. Böjte Csaba arról is beszélt, hogy eddig 6000 gyermeket fogadott be, akik 1000 unokával és egy dédunokával ajándékozták meg. Nemrég pedig megtartották az első unokatábort.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában