Hirdetés

2024.05.15. 13:38

Egy kis Bitcoin-történelem: tények és érdekességek

A Bitcoin, mint a kriptovaluták legismertebb és legnagyobb piaci képviselője, mondhatni kriptocelebje, a pénzügyi világ egyik leginkább figyelemre méltó és megosztó eszköze. Az elmúlt évek során a Bitcoin árfolyama hihetetlenül változatos és gyakran lenyűgöző mozgásokat produkált. Nem csoda, hogy sokan érdeklődnek a múlt, a kezdetek iránt, és persze egyúttal a jövő felé is kacsintgatnak, feltéve a nagy kérdést: vajon mi várható az elkövetkezendő időkben? Jóslatokkal ugyan nem szolgálhatunk, de egy érdekes időutazással annál inkább.

PR cikk

Forrás: binance.com

Így indult a sikersztori!

A Bitcoin 2009-ben jelent meg, amikor egy ismeretlen személy vagy csoport, ismert csak Satoshi Nakamoto néven, közzétette a Bitcoin fehér könyvét, amely leírta a kriptovaluták alapját képező blokklánc technológiát. Azóta a Bitcoin árfolyam számos hullámban változott, különböző csúcsokat és mélypontokat élt át és ért el. Ez olyannyira igaz, hogy az árrekordokat nemcsak elérte, megdöntötte, de olykor meg is törte. Az egyik legemlékezetesebb eset 2017 végén történt, amikor a Bitcoin ára elérte a 20 ezer dolláros szintet. Azonban ezután következett egy jelentős korrekció, és az árfolyama hosszú időn keresztül alacsonyabb szinteken stagnált.

Önmagában ez a hullámvasutazás jól mutatja, hogy mekkora jelentőséggel bír a kripto-kereskedésben a türelem, a kivárás. Mert igen, a nagy csúcsok után általában mélypontok jönnek, mint sokszor a való életben is, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a völgyes szakasz után ismét hegymenet veszi kezdetét. A türelem jelen esetben nem rózsát, hanem árfolyammozgást terem.

Melyek a legfőbb jellemzők?

Akadnak olyan jellemvonások, amik a témában kikerülhetetlenek. A rendkívüli volatilitás például pontosan ebbe a kategóriába sorolható. Ahogy azt már fentebb bemutattuk, és ahogy arról maga a kereskedés is hűen tanúskodik, a Bitcoin gyors és jelentős árfolyammozgásokat produkálhat rövid idő alatt. Ennek oka részben a piaci spekulációkban, részben a kereskedők és befektetők hangulatában rejlik, akik gyakran próbálnak profitot keresni, azaz hasznot húzni az árfolyam ingadozásaiból.

A Bitcoin elfogadottsága és szabályozása is jelentős hatással lehet az árfolyamra. Minél szélesebb körben fogadják el és használják, annál jelentősebbé válhat a kereslet és vele együtt az ár. Ugyanakkor a kormányzati intézkedések és a szabályozások is befolyásolhatják az árfolyamot, akár pozitív, akár negatív irányban. Ez azt jelenti, hogy megéri folyamatosan tájékozódni, topon lenni a friss hírek tekintetében, megbízható forrásból értesülni, mert így a naprakész állapot fenntartható, ami esélyt ad a jobb reakciókra.

Íme, néhány érdekesség és statisztikai kimutatás!

  • A Bitcoin bányászati nehézsége évről évre növekszik, amely azt jelzi, hogy egyre nehezebb új Bitcoinokat „kitermelni”.
  • A Bitcoin árfolyamát gyakran befolyásolják a nagyvállalatok és hírességek nyilatkozatai, például Elon Musk vagy Jack Dorsey megnyilvánulásai már nem egyszer indították be a hullámvasút effektust.
  • A Bitcoin „halving” események, amelyek a bányászat jutalmának felére csökkentik a blokkok létrehozásáért járó muníciót, gyakran pozitív hatással vannak az árfolyamra hosszú távon.

Elő a kristálygömbbel!

Ahogy azt az írásunk elején említettük, óhatatlanul felmerül a jövő témája is. De jósolni semmiképpen sem éri meg ezen a területen, mert nagyjából esélytelen reális képet alkotni feltételezésekből. Ugyanakkor az tény, hogy az elmúlt évek trendjeit figyelve akad néhány olyan következtetés, ami támpontként szolgálhat.

A bányászási nehézségek problémáját fentebb már említettük: ez egy olyan tény, ami egyre nyilvánvalóbbá válik, egyúttal egyre kevésbé kikerülhető. A másik tény, ami szintén megkérdőjelezhetetlen, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, újabb és újabb innovációk látnak napvilágot, amik a Bitcoin sorsát előrébb is mozdíthatják, de ha nem ezt a kriptovalutát érintik a vívmányok, akkor akár hátrébb is taszíthatják. A decentralizáltság, mint alapvető pillér ezen a téren, ellenben egyre fajsúlyosabb pozitívum, mert mind többen kívánnak kiszakadni a centralizált pénzintézetek „karmaiból”. Így aztán a mérleg nyelve egyelőre mindkét oldalra billen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában