Ukrán válság

11 órája

Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott – frissül

965. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) Matteo Zuppi bíborost, az Olasz Püspöki Konferencia elnökét, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetőjét fogadja Moszkvában 2024. október 14-én

Forrás: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Ukrán haditengerészet: az orosz flotta már nem képes befolyásolni az ukrajnai harcok kimenetelét

Az orosz hadiflotta elvesztette azt a képességét, hogy befolyásolja a harcok kimenetét Ukrajnában – jelentette ki Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

Erre a kérdésre szakszerűbben tudnak válaszolni a titkosszolgálati kollégák. Megjegyzem, bármilyen legyen is a felkészültségük és egységeik száma, valójában az orosz flotta már nincsen befolyással a harci cselekmények alakulására. Még annak ellenére sem, hogy egyes orosz egységeket belső vizeken keresztül irányíthatnának át, ám ezt nem teszik meg, mert még azok az egységek sem harcképesek, amelyeket a Fekete-tengeren hagytak

– fejtette ki. Szavai szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta gyakorlatilag megbénult az Azovi- és a Fekete-tengeren. „Más vizeken, például a Földközi-tengeren keresztül sem tudnak eljutni ide” – tette még hozzá.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Alekszandr Mojszejev tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka 
Fotó: Szergej Szavosztyanov / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Az ukrán katonai hírszerzés azt közölte a Telegramon hétfőn, hogy leégett egy Tu-134 típusú katonai szállító repülőgép a hétvégén az oroszországi Orenburg-2 katonai repülőtéren. Az ilyen típusú repülőgépeket egyebek mellett az orosz védelmi minisztérium vezetőinek szállítására használják – fűzte hozzá a hírszerzés.

Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz erők ballisztikus rakétával támadták meg Odessza város kikötői infrastruktúráját. A támadásban egy ember meghalt, nyolc másik pedig megsérült, mindannyian a kikötői infrastruktúra dolgozói – tette hozzá a kormányzó.

A déli Herszon megyében az orosz erők drónnal eltaláltak egy civil gépjárművet, egy 72 és egy 56 éves nő életét vesztette a támadásban, az autót vezető 46 éves férfi pedig megsebesült - hozta nyilvánosságra Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója.

Vadim Filaskin, a kelet-ukrajnai Donyeck megye kormányzója arról adott hírt hétfőn, hogy az elmúlt egy nap alatt orosz ágyúzások következtében négyen haltak meg, és hárman szenvedtek sérüléseket a régió lakosai közül.

Az ukrán légierő közölte, hogy hétfőre virradó éjjel Oroszország egyetlen Sahíd csapásmérő drónt sem vetett be Ukrajna ellen. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője kiemelte, hogy az elmúlt 48 nap óta először telt el az éjszaka Ukrajnában Sahíd drónok csapásai nélkül.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 670 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 11 tüzérségi fegyvert és 17 drónt.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy a rendfenntartók újabb két orvost lepleztek le a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében, akik rokkantságot igazoló hamis iratokat gyártó hálózatot működtettek hadkötelezettséget megkerülő férfiak számára. A házkutatások során nyolcmillió hrivnyát (75 millió forint) találtak az elkövetőknél – tette hozzá az ügyészi hivatal.

Három év fegyházra ítéltek Oroszországban egy katonai információk gyűjtésével vádolt francia állampolgárt

Három év fegyházra ítéltek hétfőn Oroszországban egy katonai információk gyűjtésével vádolt francia állampolgárt.

Laurent Vinatier politikai szakértőt, a posztszovjet térség kutatóját június elején vették őrizetbe Moszkvában.

Az orosz vádhatóság eredetileg három év és három hónap fegyház kiszabását kérte az ügyben. A védelem emberséges ítélet kért a bíróságtól, mindössze pénzbírságot szorgalmazva. Az ítélet nem jogerős.

Az érzékeny katonai információk illegális gyűjtésével vádolt Laurent Vinatier francia állampolgár
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

A vádlott kijelentette, hogy 20 éve ismeri Oroszországot, amelybe „beleszeretett”.

Bocsánatot kérek Oroszországtól, hogy nem vettem figyelembe az Oroszországi Föderáció törvényeit

– mondta Vinatier, akit az Interfax helyi hírügynökség idézett. A francia állampolgár ugyanis nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, ami miatt az orosz büntetőtörvények értelmében öt évig terjedő szabadságvesztés vagy kényszermunka-büntetés fenyegette.

Vinatier a svájci Humanitárius Párbeszéd Központja (HD Centre) nevű civil szervezetnek dolgozott. A HD Centre saját közlése szerint függetlenül működik, és világszerte folytat párbeszédet különböző tisztségviselőkkel, szakértőkkel és más szereplőkkel fegyveres konfliktusok megoldása végett.

A francia állampolgár az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint elismerte, hogy olyan információkat is gyűjtött, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok is felhasználhatnak, ártva ezzel Oroszország biztonsági érdekeinek.

Cseh államfő: az Ukrajna elleni orosz agresszió ösztönözte az emberi jogokat nem tisztelő országokat

Az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében nőtt az emberi jogok megsértését jelentő esetek száma más országokban is, a támadás ösztönzőleg hatott azokra, akik nem tartják tiszteletben mások jogait – jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök hétfőn Prágában, amikor megnyitotta a Forum 2000 elnevezésű nemzetközi biztonsági konferenciát.

Petr Pavel szerint a globális erőknek, elsősorban Kínának, ki kellene használnia nemzetközi helyzetét a béke és a nemzetközi együttműködés megerősítésére.

A cseh elnök azt mondta: számára nem meglepetés, hogy Észak-Korea, Irán, Nigéria vagy Venezuela Oroszország legközelebbi partnereinek számítanak. Ezen országok némelyikének az Ukrajna elleni orosz támadás ösztönzést jelentett. „Ezeket az államokat felelősség terheli azért, hogy csökkent a nemzetközi biztonság szintje” – vélte Petr Pavel.

PAVEL, Petr
Petr Pavel cseh elnök felszólal az ENSZ Közgyűlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 25-én
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

Az autoriter rendszereket jelenleg az is közelebb hozza egymáshoz, hogy mindegyiküknek érdeke a közös szabályokon alapuló nemzetközi rend aláásása, az ellenzék és a polgári társadalom elnyomása – mutatott rá az elnök. Sajnálatosnak nevezte, hogy a 21. században is léteznek olyan rendszerek, amelyek nem ódzkodnak megmérgezni vagy meggyilkolni a polgáraikat. Példaként Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfeleinek – Anna Politkovszkaja, Borisz Nyemcov, Alekszej Navalnij – sorsát hozta fel. „Ők azok közé tartoznak, akik a legmagasabb árral, életükkel fizettek a demokráciáról és az emberi jogokról szőtt álmukért” – jegyezte meg a cseh politikus.

Petr Pavel szintén sajnálatosnak minősítette, hogy több országban szörnyű körülmények között élnek a politikai foglyok, embertelenül és kegyetlenül bánik velük a rendszer. „Ezen személyek egyetlen fegyvere a szólásszabadság volt, illetve szilárd meggyőződésük, hogy a demokratikus kormányzat a legjobb a fennálló lehetőségek közül” – jelentette ki az elnök.

Szerinte a demokráciákat jelenleg elsősorban a hibrid háborús fenyegetések, a dezinformációs- és gyűlöletkampányok fenyegetik, teszik törékenyebbé. „E támadásokkal szemben még a hagyományos és legerősebb demokráciák sincsenek biztonságban” – hangsúlyozta a cseh köztársasági elnök.

A Forum 2000 nemzetközi biztonsági konferencia megalapítása Václav Havel volt cseh köztársasági elnök nevéhez fűződik, és évente rendezik meg.

Szkripal-ügy - Vizsgálat indult Nagy-Britanniában a mérgezés brit áldozatának halála ügyében - FRISSÍTETT (Új: Szkripal-nyilatkozat)
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2024. október 14., hétfő (MTI) - Nyilvános vizsgálat kezdődött hétfőn Nagy-Britanniában annak a brit nőnek a halála ügyében, aki hat éve hunyt el novicsok típusú orosz katonai idegméreg okozta megbetegedés miatt.

Az idegméreggel Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős katonai hírszerzőügynököt és lányát, Julija Szkripalt próbálták megölni 2018 márciusában a délnyugat-angliai Salisbury városában.

A vizsgálat hétfői nyitónapján felolvasták Szkripal írásos nyilatkozatát, amelyben a volt ügynök kifejti azt a nézetét, hogy az ellene megkísérelt merénylethez szükség volt Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyére.

Szkripal az orosz katonai hírszerzés (GRU) ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében, elnöki kegyelemmel 2010-ben elhagyhatta Oroszországot és letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott és a mérgezéses incidensig Salisburyben élt.

A novicsokkal elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit kormány titokban tartja.

A brit hatóságok a GRU három ügynökét gyanúsítják a merényletkísérlet elkövetésével. Oroszország ugyanakkor folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Néhány héttel a merényletkísérlet után két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó parfümösfiolát, amelyet a nyomozás adatai szerint a Szkripalék elleni támadás elkövetői közterületen elhajítottak.

Rowley-t - aki saját elmondása szerint egy bolti hulladéktárolóban találta a Nina Ricci márkanevet viselő fiolát - hosszas kezelés után kiengedték Salisbury kórházából, Dawn Sturgess azonban 2018 júliusában ugyanebben a kórházban meghalt.

Az ő halálának ügyében kezdődött hétfőn nyilvános vizsgálat Salisburyben a brit legfelsőbb bíróság egyik nyugalmazott bírája, Anthony Hughes vezetésével.

A vizsgálóbizottság jogi főtanácsosa, Andrew O'Connor nyitóbeszédében elmondta: Dawn Sturgess szíve a mérgezés miatt leállt, és bár a kiérkező mentők a nőt újraélesztették és kórházba szállították, a szívleállás okozta agyi károsodás és a mérgezés egyéb hatásai miatt meghalt.

O'Connor szerint a fiolában olyan mennyiségű novicsok idegméreg volt, amely több ezer ember halálát okozhatta volna.

Az Oroszország felelősségét tagadó moszkvai nyilatkozatokra rátérve a főtanácsos a vizsgálóbizottság elé tárt egy levelet, amelyben a brit kormány nemzetbiztonsági tanácsának akkori elnöke, Sir Mark Sedwill néhány héttel a merényletkísérlet után azt írta: ilyen jellegű merénylet elkövetéséhez "csak Oroszországnak voltak technikai eszközei, műveleti tapasztalatai és indítékai".

Oroszország londoni nagykövetsége ugyanakkor hétfői nyilatkozatában "cirkusznak" minősítette a brit vizsgálatot.

Szkripalékat biztonsági okokból a vizsgálóbizottság nem idézte be személyes meghallgatásra. A volt orosz kettősügynök azonban a bizottságnak írásos nyilatkozatot küldött, amelyben úgy fogalmaz: véleménye szerint Putyin az összes fontos döntést személyesen hozza meg, így "legalábbis engedélyeznie kellett" a novicsokkal megkísérelt merényletet.

Szkripal szerint súlyos büntetéssel kellene szembesülnie bármelyik GRU-parancsnoknak, aki ilyen döntést az orosz elnök engedélye nélkül meghoz.

A volt kettősügynök hangsúlyozza ugyanakkor: jóllehet az ő személyes véleménye az, hogy az ellene megkísérelt merényletet Putyin rendelte el, konkrét bizonyítéka erre nincs.

Szkripal a hétfői meghallgatáson felolvasott nyilatkozatában felfedi: soha nem gondolta volna, hogy Nagy-Britanniában kísérelnek meg merényletet ellene, hiszen ha meg akarták volna ölni, azt a börtönben is megtehették volna.

A meghallgatások várhatóan december elejéig tartanak, a bizottság jövőre teszi közzé vizsgálati jelentését.

 

 

 

 

Az EU iráni személyek és szervezetek ellen vezet be szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács korlátozó intézkedéseket fogadott el hét iráni állampolgár és hét szervezet ellen, amiért rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak – közölte a testület hétfőn.

A szankciós listán három iráni légitársaság – a Saha Airlines, Mahan Air és Iran Air – valamint két beszerző cég szerepel. Ezek a cégek felelősek az Iránban gyártott drónok és a kapcsolódó alkatrészek technológiák Oroszországnak történő, transznacionális beszerzési hálózatokon keresztül történő átadásáért és szállításáért, amelyeket Moszkva Ukrajna elleni háborújában használnak. A listán szerepel továbbá két olyan vállalat is, amely rakéták és rakéták indításához használt hajtóanyag gyártásával foglalkozik.

A tanács továbbá úgy döntött, hogy korlátozó intézkedéseket rendel el Szejid Hamza Galandari, Irán védelmiminiszter-helyettese, a Forradalmi Gárda neves tisztviselői, valamint két iráni katonai repülőgépeket gyártó nagyvállalat ügyvezető igazgatói ellen is.

A célszemélyekre vagyonbefagyasztás és beutazási tilalom vonatkozik.

Ezen túlmenően tilos a felsorolt természetes vagy jogi személyek, szervezetek vagy szervek számára javára közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági erőforrásokat biztosítani.

Tíz év börtönre ítéltek Németországban egy gyilkosság vádjával elmarasztalt volt Stasi-alkalmazottat

Tíz év börtönre ítélték hétfőn Berlinben az egykori keletnémet kommunista politikai rendőrség, Stasi egy ügynökét, aki a Friedrichstrasse nevű hajdani határátkelőhelyen 50 évvel ezelőtt hátba lőtt és ezzel halálosan megsebesített egy lengyel állampolgárt. Az ítélet nem jogerős.

Manfred Nauman 80 éves lipcsei lakost aljas indokból elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

„Ez nem egy magánszemély személyes indokból elkövetett cselekménye volt, hanem olyasmi, amit a Stasi tervezett és kegyetlenül végre is hajtott” – hangsúlyozta Bernd Miczajka bíró az ítélethirdetésen. Mint mondta, ez a férfi volt az, aki „egy parancslánc végén” leadta a halálos lövést, amiért aztán ki is tüntették.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy az akkori főhadnagy 1974. március 29-én lesből, s a keletnémet kommunista állam, az NDK titkosszolgálatának megbízásából lelőtte a 38 éves Czeslaw Kukuczka lengyel állampolgárt.

Kukuczka egy pokolgép-utánzattal akarta kikényszeríteni kiutazását Nyugatra a berlini lengyel nagykövetségen. Az ügybe ekkor kapcsolódott be a rettegett keletnémet titkosszolgálat, a Stasi, amely egy hamis kiutazási engedéllyel csalta tőbe a lengyel férfit. A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor az NDK állambiztonsági minisztériumának egyik operatív csoportjához tartozott, és azzal bízták meg, hogy „semlegesítse” a lengyel férfit, amikor az áthalad az utolsó ellenőrzőponton. A halálos lövésnek tanúja volt egy nyugatnémet diákcsoport is, amely Kelet-Berlinben tett látogatást és éppen visszatért volna a megosztott város nyugati részébe.

A 80 éves volt Stasi-tisztnek az ítélet jogerőre emelkedéséig nem kell börtönbe vonulnia. A vádlott a tárgyalás során nem nyilatkozott. Ügyvédje a tárgyalások megkezdésekor közölte, hogy védence tagadja a vádakat.

Az ügyben folytatott nyomozás évekig nem haladt előre. A berlini ügyészség elmondása szerint először csak 2016-ban sikerült döntő nyomot szerezni a Stasi archívumából a lövöldöző személyazonosságára vonatkozóan.

A berlini Stasi-archívum illetékese, Daniela Münkel szerint ez az első eset, hogy az egykori keletnémet titkosrendőrség egy ügynökét gyilkosságban találták bűnösnek.

A német fővárost egykor megosztó berlini falnál legalább 140 embert lőttek agyon 1961 és 1989 között.

Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott

Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa békekövete Moszkvába utazott újabb misszióra – közölte az Ansa olasz hírügynökség vatikáni forrásokra hivatkozva.

Zuppi bíboros a következő órákban érkezik meg az orosz fővárosba. Az Ansa információ szerint látogatása humanitárius kérdéseket érint.

Ferenc pápa pénteken fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Vatikánban. A témák között szerepelt az Oroszországba vitt ukrán civilek, felnőttek és gyermekek sorsa.

A szentszék több mint egy éve közvetít a fogolycserékben, valamint az ukrajnai gyermekek hazatérésében is segítséget igyekszik nyújtani.

Matteo Zuppi bolognai érseket, az olasz püspöki kar (Cei) elnökét a katolikus egyházfő 2023 májusában nevezte ki közvetítőnek.

Az orosz védelmi minisztérium 2024. október 8-án közreadott videójáról készített képen orosz katonák harckiképzésen vesznek részt egy nem megnevezett ukrajnai helyen
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Fokozott orosz kémtevékenységre figyelmeztettek a német hírszerző szolgálatok

Az oroszországi titkosszolgálatok „agresszív tevékenységére” hívták fel a figyelmet hétfőn a német hírszerző szolgálatok a német parlament alsóházában, a Bundestagban tartott nyilvános meghallgatáson.

Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke a parlamenti ellenőrző testület (PKGr) ülésén elmondta, hogy

„mennyiségileg és minőségileg” is nőtt az orosz szereplők által Németországban elkövetett kémtevékenység és a szabotázsok száma is.

„A Kreml ellenségként tekint a Nyugatra, és így Németországra is” – hangsúlyozta Bruno Kahl, német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke.

Martina Rosenberg, a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) elnöke pedig a német hadsereg elleni kémtevékenységekről tájékoztatta a testületet. Mint mondta:

a külföldi hírszerző szolgálatok az az Ukrajnába irányuló német fegyverszállításokról, a kiképzéssel vagy fegyverkezéssel kapcsolatos projektekről is igyekeznek információkat szerezni, illetve szabotázsakciókat is terveznek, hogy a bizonytalanság érzetét keltsék.

A Bundestag bizottsága általában zárt ajtók mögött ülésezik, azt ott elhangzottak titkosak, a hivatalok vezetői azonban évente egyszer nyilvánosan válaszolnak a képviselők kérdéseire.

Hatalmas evakuáció a Szumi területről

Összesen közel 37 ezer lakost evakuáltak a Szumi területéről, köztük több mint 6400 gyermeket – közölte a Szumi terület katonai közigazgatása október 13-án, írja az Origo.

Az Ukrajna és Oroszország északkeleti határán fekvő Szumi területet napi szinten támadják az oroszok, a Kurszki területtel szemben fekszik, ami az orosz offenzíva egyik fő iránya.

Az evakuálást az is indokolta, hogy az oroszok rengeteg légibombát vetnek be a területen.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5268-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5592-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában