Közel-keleti konfliktus

2024.08.28. 09:11

Izraeli légicsapásban meghalt Szíriában az Iszlám Dzsihád több tagja

Az izraeli–palesztin háború 327. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonai járművek egy kórház elõtt a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában folytatott rajtaütés idején 2024. augusztus 28-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alaa Badarneh

ENSZ: izraeliek lőttek egy segélykonvojra, a világszervezet a történtek kivizsgálását sürgeti

Izraeli biztonságiak lőttek egy segélykonvojra, az ENSZ a történtek kivizsgálását sürgeti – közölte szerdán Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője New Yorkban.

„Tegnap este tíz alkalommal lőttek izraeli lövészek egy, az izraeli hadsereggel teljességgel egyeztetett konvojban haladó, világosan megjelölt humanitárius ENSZ-járműre” – ismertette a kedden történt incidenst Dujarric.

Magyarázatot szeretnénk kapni arra, hogy talán az információkat nem adták-e tovább, szándékosan történt-e mindez, vagy esetleg más oka lehetett-e a történteknek

– fűzte hozzá az ENSZ-szóvivő. Szerencsére páncélozott járműről volt szó, így az utasok nem sérültek meg.

Dujarric egyben aggodalmát fejezte ki az ENSZ-t, illetve a szervezet főtitkárát „démonizáló” retorikával kapcsolatban. Mint mondta, a szavak következményekkel járnak.

A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i összehangolt támadása és Izrael ennek nyomán Gázai övezetben indított katonai beavatkozása óta egy jelentés szerint az ENSZ csaknem 300 alkalmazottja vesztette életét, mindenek előtt légicsapásokban. Az áldozatok zöme a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) munkatársa volt.

Az ultraortodox hívők sorozás alóli mentességének felszámolása ellen tüntetnek férfiak egy toborzóirodánál Jeruzsálemben 2024. augusztus 28-án. Az ultraortodox zsidók Izrael állam 1948-as kikiáltása óta mentességet élveznek a kötelező sorkatonai szolgálat alól, az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság azonban június 25-én egyhangúlag kimondta az ultraortodox vallásúak behívásának jogszerűségét a jogegyenlőség elvére hivatkozva
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

Az IDF kihozta Gázából egy október 7-én megölt katona holttestét

Az izraeli hadsereg (IDF) és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat bejelentette, hogy kihozták szerda este a Gázai övezetből egy olyan izraeli katona holttestét, akit a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet fegyveresei tavaly október 7-i támadásukban öltek meg Izraelben, és hurcoltak el.

A katona családja azt kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra hozzátartozójuk nevét. A hadsereg a holttestet nem valamelyik titkos alagútban, hanem földbe ásva találta meg az övezet déli részén. Elföldelésének helyét a belbiztonsági szolgálat, a katonai hírszerzés és a rendőrség együttműködésével sikerült meghatározni.

Izrael továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy élve ki tudja menteni az övezetből a még élő túszokat, valamint, hogy haza tudja szállítani a már meghaltakat

– jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az akció befejezése után.

Joáv Galant védelmi miniszter az X-en dícsérte a biztonsági erőket a sikeres műveletért. „A katona a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásában, annak fegyveresei elleni harcban esett el. A mostani akció is azt támasztja alá, hogy mennyire elszántak vagyunk az összes izraeli túsz hazahozatalában” – írta Galant.

Szakértők számítása szerint még mindig 107 izraeli túsz van a Gázai övezetben, akiknek mintegy a fele már valószínűleg nem él.

Szerda délután bejelentették, hogy a Gázai övezetben harcban elesett egy újabb izraeli katona, egy 32 éves tartalékos, akit felesége és két gyermeke gyászol. Vele 704-re nőtt a tavaly október 7-e óta elesett izraeli katonák száma.

Izraeli katonai járművek egy kórház előtt a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában folytatott rajtaütés idején 2024. augusztus 28-án. A Dzseninben és Túl-Karmban zajló razzia során tíz palesztin fegyveres életét vesztette
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás:  MTI/EPA

Izraeli légicsapásban meghalt Szíriában az Iszlám Dzsihád több tagja

Az izraeli hadsereg bejelentette szerdán, hogy likvidálta Szíriában az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista terrorszervezet több tagját.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint a légicsapás a libanoni határ közelében végzett négy emberrel – három palesztinnal és egy libanonival –, akik ugyanabban a gépkocsiban utaztak.

Maga az Iszlám Dzsihád azt közölte, hogy három embere halt meg. A Hezbollah libanoni síita milícia pedig arról számolt be, hogy a negyedik az ő emberük volt – jelentette az AFP hírügynökség.

Az akciót Izrael azzal indokolta, hogy az egyik célszemély az Iszlám Dzsihád műveleti tervezője volt Szíriában és Libanonban. A Hezbollah nevében toborzott palesztinokat.

A szíriai hivatalos média nem számolt be semmilyen támadásról.

Borzalmas hónapokat élt át az izraeli hadsereg által kiszabadított túsz (videó)

Iszonyú tíz hónapot élt túl egy arab-izraeli férfi a gázai alagútrendszerben, akit kedden mentett ki a fogságból az izraeli hadsereg – írja a Mandiner.

Ata Abu Madighem arab-izraeli politikus beszélt a kiszabadult tússzal, aki elmondta neki: tanúja volt, hogy egy zsidó túsz meghalt a fogságban.

Ez a történtet összetöri a szívét. Sok szörnyű emléke van, de leginkább arról beszél, hogy megmentették őt

– mondta Madighem a beduin férfiról.

Al-Qadi azt is elmondta, hogy ugyanolyan rosszul bántak vele, mint más izraeli túszokkal, semmit nem számított a Hamász szemében, hogy muszlim. Tíz hónapon át alig látta a napot

 – tette hozzá.

A Szoroka Egészségügyi Központ felvételén egy Kaid Farhan al-Kaidi nevű izraeli férfit látogatnak hozzátartozói az izraeli Beér-Seva város intézményében, miután izraeli kommandósok kiszabadították a Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságából 2024. augusztus 27-én 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Szoroka Egészségügyi Központ

Al-Qadi telefonon beszélt Herzog elnökkel, akinek dicsérte az IDF-et, és háláját fejezte ki, amiért hazahozták, de elmondta: a túszok nagyon szenvednek.

A férfi felidézte megtalálásának a pillanatát:

Mikor hébert hallottam az ajtó előtt, nem akartam elhinni. Nem hittem el.

Az izraeli média információi szerint a Hamász sem tudja, hogyan veszítették el a beduin túszt. 

Farhan al-Qadi 52 esztendős beduin férfi a nyolcadik túsz, akit az IDF élve hozott ki Gázából – írja a Times of Israelre hivatkozva a Mandiner.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni.

Legkevesebb tíz palesztin fegyverest megöltek Ciszjordániában az IDF razziáján

A hadsereg szóvivőjének jelentése szerint az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat erői éjszaka kezdték razziájukat Ciszjordánia északi részén, Dzseninben és Túl-Karmban a terrorizmus elleni hadművelet részeként.

A Rámalláhban székelő Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az izraeliek tíz palesztint öltek meg, közülük öten Dzsenin térségében, öten pedig a Jordán-völgyi Tubasz várostól délre fekvő Al-Farah menekülttáborban vesztették életüket. Mellettük nyolcan megsebesültek.

A palesztinok szerint az izraeli csapatok a várostól délre egy jármű elleni légicsapással egy időben léptek be Dzseninbe. Mind Dzseninben, mind Al-Farahban tűzharc bontakozott ki az izraeliek és a palesztinok között.

Az IDF szerda reggel bejelentette, hogy 

öt palesztin fegyverest öltek meg egy légicsapásban a Túl-Karm melletti Nur al-Samsz menekülttáborban. Egyikük, Dzsabril Raszan Dzsabril a tavaly novemberi túszalku részeként hagyhatta el izraeli börtönét.

A nagyszabású, várhatóan több napig tartó hadművelet részeként az IDF körülvette a menekülttáborok közelében lévő kórházakat és átvizsgálja a belépő betegeket, hogy megakadályozza a terroristák bejutását.

Több mint hatszáz palesztin vesztette életét Ciszjordániában legtöbbször fegyveres harcokban a több mint tíz hónapja tartó gázai háború idején a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint. A legtöbben razziák során, amelyek gyakran tűzharchoz vezetnek.

Izrael szerint szükség van a rajtaütésekre, hogy ezzel felszámolják a Hamász és más militáns szervezetek ciszjordániai csoportjait, és megakadályozzák az izraeliek elleni terrorakciókat.
Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában