Nagy a csend

2024.08.22. 07:04

Hallgatásba burkolózott az ellenzék az óbudai korrupciós botránnyal kapcsolatban

Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció és az óbudai önkormányzat is hallgat arról a korrupciós ügyről, amibe nemrég belebukott Kiss László polgármester.

MW

Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere (k) felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A kerületi polgármestert többek között vesztegetéssel és pénzmosással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A KNYF szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni – írja a Magyar Nemzet a cikkében.

A KNYF szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Az ügyben összesen 16 gyanúsított van, köztük Kiss alpolgármestere, Czeglédy Gergő.

Ahogy arról a Magyar Nemzet a szerdán induló cikksorozatában beszámolt, a lavinát egy olyan bűntárs indította el, aki önmagára, a polgármesterre, illetve Kiss két fontos emberére, D. Róbertre és F. Lászlóra is vallomást tett. 

A lap többször is felkereste az ügyben érintetteket, akiktől azt szerették volna megtudni, hogy mit szólnak Kiss László meggyanúsításához, tudnak-e további érintettekről és hogy terveznek-e bármilyen belső vizsgálatot indítani. Érdemi válasz senkitől nem érkezett.

A teljes cikk a további részletekkel IDE KATTINTVA olvasható!

Dagad az eddigi legnagyobb korrupciós botrány, Óbuda pedig vezetés nélkül maradt

Mindkét óbudai vezető letartóztatásban van, a polgármestert tizennyolcmilliós, helyettesét százmilliós korrupcióval gyanúsítják. A kerület magára maradt a gondokkal, bár amikor még tehettek volna valamit, akkor sem tették meg – írja a Magyar Nemzet. 

A kerület magára maradt, mindkét vezető elhagyta azt, bár amikor még jelen voltak, sem hallgatták meg a lakók aggodalmait. Többször is kérte levélben az akkor még szabadlábon lévő  Kiss László DK-s polgármestert egy óbudai lakó, hogy sürgősen mérje fel az önkormányzat a Madzsar József utca és környéke fáinak állapotát, mert attól tartott, hogy bármikor bekövetkezhet egy tragédia. Óbuda baloldali városvezetése azonban nem reagált, figyelmen kívül hagyta a segélykiáltást. A válaszok nemcsak, hogy hárítóak voltak, de még lekezelő, kioktató hangvételűek is.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy a napokban kidőlt hatalmas játszótéri fa nem követelt gyerekéletet. Nem ez az első eset, hogy Kiss furcsa hangvételt ütött meg egy óbudaival szemben, korábban egy balesetet szenvedett gyermek édesapjával bánt elutasító módon – írja a Magyar Nemzet a Metropol cikkére hivatkozva.  

Gyepes Ádám fideszes kerületi képviselő tűrhetetlennek nevezte a helyzetet. 

„Ez a fajta hanyagság vezetett oda, hogy a játszótéren végül bekövetkezett a tragédia. A keletkezett anyagi kár jelentős, a szülők pedig már nem merik levinni a játszótérre a gyermekeiket” – mondta.

A további részleteket ITT olvashatja el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában