Krimi

3 órája

Szinte az utolsó pillanatban állítottak le egy kivégzést, ez volt az oka

A kivégzést felfüggesztették.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Halálos ítéletet hajtottak végre Alabama államban egy többszörös gyilkoson, miközben Texasban alig néhány órával az ítélet végrehajtása előtt kapott átmeneti kegyelmet egy elítélt csütörtökön.

Alabama államban egy 2016-os gyilkos ámokfutás tettesén injekcióval hajtották végre az ítéletet. A 36 éves Derrick Dearman halálát csütörtökön este állapították meg. 

A férfi 2016-ban, kábítószer befolyása alatt fejszével és lőfegyverrel öt embert ölt meg.

Dearman idén áprilisban levélben jelezte egy bírónak, hogy nem kíván fellebbezni a halálos ítélet ellen, és azt szeretné, ha végrehajtanák. A halálos ítélet végrehajtására kijelölt helyiségben leszíjazva az áldozatok hozzátartozóinak bocsánatát kérte, saját családját pedig szeretetéről biztosította.

Texas államban néhány órával a kijelölt időpont előtt állították le egy másik elítélt halálos ítéletének végrehajtását csütörtökön. Robert Robersont egy 2002-es csecsemőgyilkosság, saját gyermekének halálos bántalmazása miatt ítélték a legsúlyosabb büntetésre. A férfi tagadja, hogy ő okozta volna a csecsemő halálát, és ügyvédei is azzal érvelnek, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ő követte volna el.

Texas állam kegyelmi bizottsága szerdán egyhangúlag elutasította a végső kérvényt, az állami törvényhozás tagjai ugyanakkor saját jogkörükben kerülőúton tudták leállítani a folyamatot, amikor kötelező idézést adtak ki a férfi meghallgatására a jövő hétre. 

Ennek nyomán Texas állam legfelsőbb bírósága felfüggesztette az ítélet végrehajtását.

Az 57 éves elítéltet visszaszállították a halálos ítélet végrehajtására kijelölt börtönből egy másik intézménybe, ahol a halálsoron őrzik.

Robert Roberson az első az Egyesült Államokban, akit csecsemő bántalmazására utaló halottkémi diagnózis (shaken baby syndrome) alapján ítéltek halálra. A szakértők, jogászok körében vita van arról, hogy a fejsérülés, illetve agyi trauma esetén alkalmazott diagnózis egyértelműen képes-e megállapítani azt, hogy egy csecsemő halálát bántalmazás okozza-e vagy baleset.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!