Bulvár-celeb

2024.06.13. 15:00

Ez nem túlzás: valódi földrengést okozott koncertjével Taylor Swift

Az énekesnőért rajongó nézők tömegei mérhető földmozgásokat váltottak ki Edinburgh-ben.

MW

Taylor Swift hatalmas koncertet adott Skóciában

Forrás: Getty Images

Fotó: Gareth Cattermole/TAS24

A sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár Skócia fővárosában kezdte három stadionkoncerttel a The Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát.

A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek 

immár tudományosan is földrengetőnek számítanak,

mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott - adta hírül az MTI.

Taylor Swift | The Eras Tour - Edinburgh, Scotland
Taylor Swift megrengette a földet Edinburgh-ben
Fotó: Gareth Cattermole/TAS24 / Forrás: Getty Images

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a ...Ready For It?, a Cruel Summer és a Champagne Problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés, a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak a koncertek, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

Taylor Swift | The Eras Tour - Edinburgh, Scotland
Az énekesnő koncertje szó szerint hatalmasat szólt
Fotó: Gareth Cattermole/TAS24 / Forrás: Getty Images

A szeizmikus mozgások intenzitása a ...Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A BGS számításai szerint e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdte öt földrészt érintő Eras turnéját, amely a tervek szerint 152 koncertet jelent, és 2 milliárd dollárnál is több rekordbevételt hoz majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában