vádemelés

2018.03.06. 11:12

Nandut és skarlát íbiszt is tartott engedély nélkül a tanyáján

21 védett és fokozottan védett madarat, köztük nandut, skarlát íbiszt, sárgahomlokú amazon papagájt és különböző récéket tartott engedély nélkül egy lajosmizsei férfi, aki ellen most emeltek vádat.

Hraskó István

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte: a 43 éves férfi lajosmizsei tanyáján kereskedelmi céllal foglalkozott a szárnyasokkal, úgy, hogy erre nem volt természetvédelmi hatósági engedélye.

– A férfi azért került a magyar hatóságok látókörébe, mert ellene a holland ügyészség is folytatott eljárást védett madarak illegális nemzetközi kereskedelme miatt – mondta el a szóvivő. A holland hatóságok ebben az ügyben jogsegélyt küldtek Magyarországra, majd 2016. november 22-én holland és magyar rendőrök közösen jelentek meg a vádlott tanyáján.

A házkutatás során a magyar rendőrök összesen 21 védett és fokozottan védett madarat – kanalas récét, üstökös récét, kisbukót, cifra récét, sárgahomlokú amazont, skarlát íbiszt és nandut – foglaltak le.

A lefoglalt madarak egy vadaspark gondozásába kerültek. A tanyán engedély nélkül tartott madarak miatt a vádlott ellen hazánkban is büntetőeljárás indult.

A Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában