Közélet

2011.06.22. 08:26

Kínai delegáció érkezik Szegedre

A kínai miniszterelnök európai körútja előtt néhány nappal Magyarországra látogatott a világ egyik gazdasági központjának számító kínai város, Sanghaj parlamenti delegációja, hogy a kétoldalú oktatási, kulturális és gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyaljon - tájékoztatott Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, miután fogadta a kínai küldöttséget.

szeged.hu

"A fő cél, hogy az oktatási, kulturális és gazdasági együttműködésben Magyarország legyen Kína hídfőállása Európában" - mondta a képviselő, aki az MSZP kínai kapcsolattartásért felelős tagja. Ujhelyi István kifejtette, nemcsak a közép-európai országok, hanem a Nyugat, egyebek mellett Németország, továbbá Spanyolország, Portugália és Görögország is keresi az együttműködési lehetőségeket Kínával. Ebben a versenyben Magyarország akkor lehet sikeres, ha egységes, vagyis minden politikai erő által támogatott és kiszámítható Kína-politikát folytat.  A 23 milliós népességű, 260 milliárd dolláros hazai össztermékkel rendelkező Sanghaj különleges partnerségi viszonyt alakított ki Szeged városával az utóbbi időszakban, a kínai delegáció - a parlamenti elnök és az őt kísérő 16 tagú küldöttség szerdán Szegedre utazik. Sanghaj a kutatásokban és az innovációban, valamint a kulturális együttműködésben keres magyar partnereket- mondta Ujhelyi István. Az Országgyűlés alelnöke úgy értékelte, felbecsülhetetlen lehetőség Magyarország számára, hogy a kínai miniszterelnök európai körútján Budapestre látogat és egyezményeket ír alá a magyar kormánnyal, írja a szeged.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!