Közélet

2011.04.11. 17:53

Egyharmaduk alkalmatlan a katonai pályára

Aki katonának készül, azt ezekben a napokban izzasztják meg alaposan a kecskeméti Honvédkórházban.

Gál Zita

Ezerkétszáz fiatal alkalmassági vizsgája folyik Kecskeméten, a Honvédkórház épületében, a Repülőorvosi, Egészségvizsgáló Intézetben. A fiatalok a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai irányú szakképzéseire adták be jelentkezésüket. A felvétel feltétele az egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmasság. Dr. Szabó Gábor orvos ezredes, a Repülőorvosi-, Egészségvizsgáló és Kutató Intézet igazgatója elmondta, 2008 óta végzik itt az alkalmassági vizsgálatokat.

– Néhány évre tudunk visszatekinteni, így alakuló trendekről nem tudok beszámolni a fiatalok felkészültségét, fizikai állapotát illetően. Az bizonyos, hogy a nők aránya egyre magasabb, jelenleg körülbelül 20 százalékos. A jelentkezőknek mindegy harmada bizonyul alkalmatlannak. Leggyakrabban a kondicionális problémák – a fizikai alkalmatlanság –, másodsorban – mintegy tíz-tíz százalékban – az egészségügyi és a pszichológiai okok miatti alkalmatlanság szerepel – sorolta az igazgató.

Az egészségügyi vizsgálatoknál legtöbbször gerincproblémák miatt zárják ki a jelentkezőket, második helyen a szem-, harmadik helyen pedig az emésztőrendszeri zavarok állnak. A fizikai állapotfelmérést Faragó Éva őrnagy, szakergonómus végzi kollegájával, Papp Napóleonnal. Az őrnagynő elmondta, a jelöltek fizikai állapota az elmúlt négy évben nem javult, ellentétben a hozzáállásukkal.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képen Faragó Éva őrnagy és a hétfői csapat látható a Honvédkórház tornatermében
[/caption]

– 2008-ban még jöttek ide fiatalok tornafelszerelés nélkül is, farmerben álltak neki a gyakorlatoknak. Ezután bevezettük, hogy az egyetemi nyílt napon már tájékoztatjuk a jelentkezőket arról, hogy mi várható az alkalmasságin. Úgy tapasztaljuk, hogy ez bevált. Mostanra legalább minden ideérkező tudja, mi vár rá – ha nem is sikerül teljesíteni az alkalmasság kimondásához elegendő 240 pontot.

Elvárás a fizikai vizsgán a maximális 300 pontért:

Fekvőtámasz (2 perc alatt, min.) férfiaknak: 71, nőknek: 36

Felülés (2 perc alatt) férfiaknak: 86, nőknek: 75

-3200 méter futás férfiaknak: 13 p 42 mp alatt, nőknek: 15 p 24 mp alatt

 

Felülés (2 perc alatt) férfiaknak: 86, nőknek: 75

-3200 méter futás férfiaknak: 13 p 42 mp alatt, nőknek: 15 p 24 mp alatt A képen Faragó Éva őrnagy és a hétfői csapat látható a Honvédkórház tornatermében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!