Rajzverseny

2 órája

Móra Ferenc meséi elevenednek meg a félegyházi diákok rajzain

Móra-mesék szereplői elevenednek meg azokon a rajzokon, melyeket a félegyházi általános iskolások a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár által meghirdetett rajzpályázatára készítettek.

Vajda Piroska

A pályázatot a Móra-emlékév tiszteletére hirdették meg az író szülővárosában, ahol idén Móra Ferenc halálának 90., és születésének 145. évfordulójára emlékeznek. A pályázatra negyven alkotás érkezett be, négy helyi iskolából: Batthyány, Dózsa, József Attila és a Platán és a lakiteleki iskola részéről. A munkákat Rácz Lászlóné, nyugalmazott rajztanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja és Rosta Ferenc alpolgármester értékelte. 

Móra mesék, rajzpályázat, eredményhirdetés, Kiskunfélegyháza
Kihirdették a Móra mesék szereplőről szóló rajzpályázat nyerteseit
Fotó: Beküldött fotó

Az eredményhirdetést szombaton a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották. Rácz Lászlóné értékelésében elmondta, a kiírt rajzpályázat rajzaiból rendezett kiállítás fontos célja, hogy a város nagy írójának csodálatos meséit, ifjúsági műveit a gyerekek megismerjék. A rajzolás teremtés. Hasonlóan a játékhoz a mesében is el tud mélyedni az alkotó és a mese olvasásakor megjelent képeket alkotói képzeletében rajzeszközökkel meg is valósítja. A rajzkészség az életkorral együtt fejlődésen megy át. A rajzolás során számos képessége fejlődik egyszerre a gyermeknek. A rajz olyan ablak, mely betekintést enged az alkotó belső világába.

Amikor a képeket egyenként vizsgáltuk, néztük a rajzlap felületének kitöltését, az alakok nagyságát, egymáshoz való viszonyukat, a kifejezésmódot és a képen a harmóniát. A színek használata, a díszítés és a kidolgozottság emelte az alkotás értékét – fogalmazta meg Rácz Lászlóné.

A zsűri döntése alapján I. helyezést ért el Petróczi Lilla, a Platán Iskola 9 éves diákja A kéményseprő zsiráfok című munkájával. Felkészítő tanár: Lócskai Mátyásné. II. helyezett lett Csuka Zara, a Batthyány Lajos Iskola 10 éves diákja A húsvéti tojások című munkájával. Felkészítő tanár: Dr. Hegedűsné Kállai Judit. III. megosztott díjat kapott Rádi Tünde Zselyke, a Batthyány Lajos Iskola 10 éves diákja A húsvéti tojások című munkájáért, valamint Gyöngyösi Anita a Dózsa Iskola diákja Mócika labdázik című munkájáért. Felkészítő tanára: Kovácsné Kosztor Marianna. Különdíjat vehetett át Budai Ramóna, a Platán Iskola 9 éves tanulója A cinege cipője című munkájáért. Felkészítő tanár: Lócskai Mátyásné. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában