Előadás

2 órája

Hatalmas sikert aratott a Félegyházi Táncszínház jubileumi előadása – galériával

Szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség a Félegyházi Táncszínház legújabb darabját. A Papírra vetett életem – Móra történetek című táncjátékot a társulat megalakulásának huszadik, Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója és a Móra-emlékév tiszteletére állították színpadra. Az előadást szombaton és vasárnap este 18 órakor ismét megnézhetik az érdeklődők. Munkatársaink a pénteki nyilvános főpróbán jártak.

Vajda Piroska

A Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermében bemutatott előadás közönségét Kovács-Csonka Szilvia igazgatónő, a Félegyházi Táncszínház Egyesület vezetője köszöntötte. Elmondta, Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját több jeles rendezvénnyel ünnepelte idén a város méltó keretet adva a jeles jubileumnak. Ennek jegyében idén még három rendezvény vár Félegyháza polgáraira, amelyek közül az egyik a táncszínház előadása, amely Móra történeteket dolgoz fel a tánc nyelvén. A táncjátékot a Kürti-Papp Nóra, Kátai Tibor és Simoncsics Pál koreográfusok, valamint Juhász Gábor zenei szerkesztő állították színpadra. 

Félegyházi Táncszínház, Móra-emlékév, előadás, Kiskunfélegyháza
Bemutatták a Félegyházi Táncszínház jubileumi előadását
Fotó: Bús Csaba

A kétszer negyvenöt perces előadás Móra Ferenc életét a jelentősebb események érintésével mutatja be az író házasságkötéséig. Megjelenítik a kis Móra első közszereplését, amikor az Ótemplomban elszavalja Fehér tanító Szép karácsony, szép zöld fája című versét, miközben tapatlan kis csizmájában odafagyott a lába az áldoztató rácshoz, amire felállították szavalni. Eltáncolták a Dióbél királyfi, és az Úri kalap történetét. Felidézték az Szeptemberi emlék című novellát, amikor Móra Márton földbirtokosnak nem volt pénze tandíjra, fia iskolába járatásához. Ám az ifjú, tudományra vágyott, így ott hallgatózott a tanterem ajtajánál és amikor senki sem tudta a választ, vajh mit jelent az unus es Deus, bekiabált: Egyedül Te vagy az isten! „Az lett, hogy a latin tanár ölben vitt be az iskolába és többet azután sose kértek tandíjat Móra Márton földbirtokostól.”

Nem maradhatott ki a táncjátékból a Körtemuzsika szomorú története sem. De felvillant a darabban Móra szép tanár kora is. A jelenetből megtudhatta a közönség, hogy Móra igazán közkedvelt tanár volt. Nem véletlenül. Így számolt be erről az Én szép tanár korom című novellájában: „Nem buktattam egy elégtelent se, s hogy az elégségeseket se érje méltánytalanság, mindenkinek a jegyét följavítottam eggyel. Nem dicsekvésképpen mondom, de kevés tanárnak a keze alól került ki annyi kiváló geográfus és természettudós, mint az én kezem alól.”

Eltáncolták a Szegedi Naplónál indult újságírói pályafutását, majd esküvőjét is. A táncjáték az Öreg diófák alatt című novellával zárul: „Öregember vagyok, s hálát adok az Istennek, hogy befejezhettem ezt az írásomat az öreg diófák alatt. Megírtam az életem történetét, mielőtt a Jóisten pontot tenne utána. Lehet, hogy nem olyan érdekes, amilyennek én látom, de egyet meg lehet belőle tanulni: hogy nincs boldogság ezen a földön, csak annak, aki embertársait szereti.” 

Móra Ferencet többen alakítják a táncjátékban. Kátai Tibor az idős Mórát – aki visszatekint az életére – eleveníti meg. Utána a gyermek Mórát Kovács Bendegúz, a diák Mórát Rádi Olivér, a felnőtt, házasuló Mórát pedig Kasza Regő játssza a darabban. 

Prima díj kategória győztese lett a Félegyházi Táncszínház

Kovács-Csonka Szilvia, az egyesület vezetője az előadás előtt arról az örömhírről is beszámolt, hogy az éppen húsz éves Félegyházi Táncszínház a Bács-Kiskun vármegyei Prima díj kategória győztese lett népművészet és közművelődés kategóriában, ezáltal pedig esélyes lett Prima díj elnyerésére, sőt még a közönség díjat is elnyerheti amennyiben november 17-ig kellő szavazatot gyűjtenek össze. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!