Őszi Tárlat

2024.09.06. 17:47

Zsigmond Barna Pál: Az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszakának tekinthető

Paál Albert tájfestészetét bemutató kiállítással nyílt meg az Őszi Tárlat a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. A kiállítás megnyitóján Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszakának tekinthető. Többet sikerült elérni, mint az ezt megelőző 60 évben bármikor – hangsúlyozta.

Pozsgai Ákos

Zsigmond Barna Pál a kiállítás megnyitóján az MTI beszámolója szerint azt mondta, amikor a szabadságért való harcunkra gondolunk, mindig eszünkbe kell jusson, hogy mi, magyarok „nem egy üres térben létezünk és cselekszünk, nem a semmiből jöttünk és cselekszünk, és bízunk benne, hogy ez nem a semmi felé halad.”

Zsigmond Barna Pál, Őszi tárlat, Kiskunhalas,
Zsigmond Barna Pál: Az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszakának tekinthető
Fotó: Szilágyi Pál

Kiemelte: itt van nekünk az egyedi és csodálatos nyelvünk, a rendkívül gazdag kultúránk, történelmünk és tehetséges művészeink, többek között Thorma János és Paál Albert.

Ők a bizonyítékai annak, hogy van értelme a szabadságunkért harcolni, mert a maguk idejében ők is ezt tették, mert „néha akár az ecset, akár a toll, vagy akár a zene is tud olyan hatékony lenni, mint a fegyver” – fűzte hozzá.

Az államtitkár a múzeum névadójáról, Thorma Jánosról azt mondta, olyan ember volt, aki nemcsak szerette Magyarországot, nemzetét, hanem éveket szentelt annak, hogy függetlenségének és szuverenitásának fontos pillanatait ábrázolja.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt a kiállítás megnyitóján, hogy Paál Albert a nagybányai művésztelepen alkotott, és a nagybányai stílusban „érezhető, hogy az nekünk készült, rólunk szól”.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: Halas a művészetek városa, és arra fognak törekedni, hogy ez így maradjon a jövőben is.

őszi tárlat
 

Az Őszi Tárlaton bemutatott Paál Albert 24 festményét állították ki, amely nyolc magángyűjtő kollekciójából származik, és különböző helyszíneket örökít meg, amelyek a művész életének meghatározó helyszínei voltak.

Paál Albert 1895-ben született Aradon, egy olyan korszakban, amelyet társadalmi és politikai változások jellemeztek. Festészeti tanulmányait a híres nagybányai művésztelepen végezte. A festőművész alkotásai a 19. századi tájképfestészet hagyományait viszik tovább, mindeközben egyedi stílust teremtve, amely a posztimpresszionizmus jegyeit viseli magán.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában