Kultúra

2024.09.02. 16:18

Svájci Napok: az alpesi országot népszerűsítik Helvécián és Kecskeméten – galériával

A Svájci Napok keretében népszerűsíti hagyományait, kultúráját a svájci nagykövetség. Először szeptember 6-8. között Svájc a Helvéciai Szüreti Napok vendége lesz. Szeptember 9-14. között pedig Kecskeméten várják izgalmas programokkal az érdeklődőket. A Svájci Napokat zeneileg a Sonnenberg alpesi kürtegyüttes kíséri, a közönség láthatja, hallhatja a nagy méretű hosszú kürtöket.

Sebestyén Hajnalka

A részletekről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a kecskeméti városházán. Először Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete szólt a gazdag programról, majd Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Balogh Károly, Helvécia polgármestere mondott köszöntőt. A találkozón részt vett még Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.  

svájci napo, kultúra, hagyomány, népszerűsítés
A Svájci Napok keretében népszerűsíti hagyományait, kultúráját a svájci nagykövetség
Fotó: Bús Csaba

A két ország kapcsolatát is erősítenék

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete hangsúlyozta: a Svájci Napok célja, hogy erősítse Svájc és az Európai Unió, Svájc és Magyarország kapcsolatát. Országa gazdaságilag erősen kötődik az EU-hoz, 120 kétoldali szerződésük van. Jelentős számukra az import és export szempontjából is. Magyarországon több mint 900 svájci érdekeltségű vállalat működik, 30 ezer munkahellyel. Ebből számos Kecskeméten található. Például a Phoenix Mecano, Hilti, Cabtec. 

Először érkezik Bács-Kiskunba a rendezvény

Jean-Francois Paroz nagykövet ezt követően rátért a Svájci Napok rendezvénysorozatra, melyet immár harmadik éve rendeznek meg. Debrecen, Veszprém és Pécs után idén Kecskemétre és Helvéciára érkeznek. 

Először szeptember 6-8. között Helvécia vendégei lesznek, a Szüreti Napokon. Megünneplik a nagyközség és a svájci Sirnach település 25 éves testvérvárosi együttműködését. Alpesi kürtöseik egész hétvégén hagyományos svájci hangulatot teremtenek. 

Szeptember 9-14. között pedig Kecskeméten szeretnének minél nagyobb közönséget megszólítani ingyenes programokkal, hogy körükben népszerűsítsék az alpesi országot. Ezen rendezvényeke is bárki megcsodálhatja majd a különleges alpesi kürtöt, a hosszú nagy fahangszert. 

A nagykövet részleteiben kitért a Svájci Napok oktatást érintő programjaira. Először szeptember 9-én a Neumann János Egyetemre látogatnak el a tanévnyitóra, ahol Jean-Francois Paroz is tart előadást Svájc gazdasági életéről. Szeptember 10-én a Katona József Gimnáziumban, 13-án a Bolyai János Gimnáziumban találkoznak a fiatalokkal. 

Szeptember 11-én a Swisscham, a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara együttműködésben a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával üzleti fórumot szervez. Az előadások és beszélgetések középpontjában a szakképzés, a fenntarthatóság és az innováció áll, valamint a sok kecskeméti svájci és nem svájci vállalkozás. 

Mozi és piknik

A Svájci Napok keretében két svájci film ingyenes megtekinthető az Otthon Moziban: szeptember 10-én 18 órakor A nőkért, 13-án 18 órakor Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című film. 

Szeptember 14-én 10 és 14 óra között minden érdeklődőt várnak a Svájci Piknikre, melyhez a Phoenix Mecano nyújt helyszínt. A látogatók megkóstolhatják az ízletes svájci csokikat, sajtokat és lesz borkóstolás is
Kecskeméti köszöntő

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere üdvözölte a Svájci Napokat, mely tudást és értéket ad át. Elmondta: fontos számukra a városban működő svájci cégek. Egykoron az első betelepülő külföldi nagyvállalat svájci volt, mely megalapozta a külföldi tőke jelenlétét, népszerűvé tette a térséget. 

Helvéciai köszöntő

Balogh Károly Helvécia polgármester 10 éve jó kapcsolatot ápol Jean-Francois Paroz nagykövettel. A nagyközséget 1892-ben a svájci származású Wéber Ede tanár alapította meg. Kiemelte: pénteken ünneplik meg Sirnach városával a 25 éves gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatukat. Ennek jegyében az elmúlt negyed évszázadban delegációik rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, a gyerekek között pedig kezdetektől jól működik a cserediák program. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában