Baja

9 órája

Zsidó származású családjának története nagy hatással volt Dávid Heisler Vera művészetére – galériával

Rendhagyó kiállításmegnyitót tartottak Baján. Dávid Heisler Vera képzőművész tárlatának megnyitóját szerdán tartották a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának (MNÁMK) aulájában.

Márton Anna

Dávid Heisler Vera a képkészítés technikai megoldásairól osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mesélt az elektrografikáról, mint olyan módszerről, amelynek segítségével a művész a modern technika lehetőségeit kihasználva engedheti szabadon fantáziáját. A nemesnádudvari születésű művész alkotásaira, témaválasztására nagy hatással volt zsidó származású családjának története is.

Dávid Heisler Vera, kiállítás, Baja,
Dávid Heisler Vera képzőművész kiállítása Baján
Fotó: Beküldött fotó

A műalkotásokról és az általuk elmesélt történetekről a magyarországi német felmenőkkel rendelkező Kishegyi Viktória, a Magyar Országgyűlés nyugalmazott főtanácsadója beszélt. A minden részletre kiterjedő, érzelmekben gazdag előadás szinte élővé tette a magyar történelem 20. századi tragikus fordulatait. A Nemesnádudvaron 300 évvel ezelőtt letelepedett német családok békében éltek a faluban lakó három zsidó családdal. Az 1940-es években eluralkodó nemzeti szocialista ideológia azonban megosztotta a német lakosságot, a zsidó családok számára pedig deportálást és megsemmisülést hozott.

Dávid Heisler Vera képei és Kishegyi Viktória elbeszélései családjaik egymásba fonódó történetén keresztül mutatták meg egy magyarországi német falu polgárainak életét a történelem ezen vészterhes időszakában. Amikor egymást bújtatva, befogadva próbáltak túlélni zsidók és svábok. A holokauszt, a malenkij robot és a kitelepítések tragédiái után mindent újrakezdve maradtak emberek az embertelenségben. A kiállítás október 21-ig megtekinthető az MNÁMK galériájában – tájékoztatott Fiedler Antal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában