Helvécia

2024.09.08. 06:50

Új borlovagokat avattak a kulturált borfogyasztók hírnökei – galériával, videóval

A kecskeméti Mathiász János Borrend szombaton Helvécián, a XXX. Szüreti Mulatság keretében tartotta meg hagyományos borlovag avatását. Három új tagot fogadtak köreikbe, és négy kitüntetést adtak át.

Sebestyén Hajnalka

A hagyományokat éltető, a kulturált borfogyasztást népszerűsítő borlovagok ceremóniája két részből állt. 

Mathiász János Borrend, Helvécia, borlovag,
Új borlovagokat avattak a kulturált borfogyasztók hírnökei
Fotó: Bús Csaba

Díszes felvonulás

Délelőtt a Mathiász János Borrend a meghívott, hazai és határon túli borlovagrendekkel, és Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel közös díszes felvonulást tartottak. Csatlakozva a Szüreti Mulatsághoz ünnepélyesen megnyitották a borudvart. 

Borlovagok köszöntése

Köszöntőt mondott Balogh Károly, Helvécia polgármestere, borrendi tag, majd Garaczi János, Helvécia szülötte és díszpolgára, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke, Kovács Róbert, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend nagymestere.

Pro Vino érdemérem

A ceremónia részeként Kovács Róbert, mint a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnöke Pro Vino Érdeméremmel tüntette ki Hetényi József ballószögi borászt, borrendi tagot. A rangos kitüntetést minden évben két ember kapja meg az országban. A szövetség Hetényi József sok éves kiemelkedő borrendi munkáját, hozzáértését és rátermettségét díjazta, méltónak találta arra, hogy a jövőben a rendezvényeken viselje az érdemérmet. 

Borlovagavatás

A borlovagok délután folytatták az ünneplést. Idén három személyt avattak a Mathiász János Borrend borlovagjává: Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét, Madari Örsöt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóját, valamint egy korábbi tiszteletbeli tagot, Hamzáné Lakó Juditot, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkárát. A ceremónián a jelölteknek borrendi próbát kellett kiállniuk, sikeresen felismerték valamennyien a borrend zászlós borát. Az eskü letétele után Kocsis Pál nagymester avatta fel őket a legendából is ismert lopótökkel. A végén megtörtént a közös koccintás.

Kitüntetett lovagok

Az ünnepségen három kitüntetést is adományoztak. Mathiász János Borrend Érdemérmet Sághi Tamás, a Mathiász János Hegyközség elnöke, Garaczi János, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend elnöke és Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere kapta. 

A Mathiász János Borrend egyik tagja, Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott borvidéki titkára pedig augusztusban vehette át Budapesten a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, az alföldi szőlőtermelők és borászatok képviselete terén végzett elhivatott munkája elismeréseként. Ehhez a rangos országos elismeréshez az ünnepségen is gratuláltak neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában