Tass

2024.08.16. 11:00

Könyvtárosként teremtett értéket a község számára Németh Gáborné

A huszonegy év könyvtárosi, és közösségért végzett civil értékteremtő tevékenységéért Tass Községért Emlékéremmel tüntette ki Németh Gábornét a község képviselő-testülete. A kitüntetett alapító tagja a Tassi Helytörténeti Egyesületnek és a Tassi Kulturális Egyesületnek is, melynek éveken át vezetője is volt.

Gulyás Sándor

Németh Gáborné élő közművelődést tudott teremteni az internet és a televízió világában. Két, felnőttkorban szerzett könyvtárosi diplomája, aktivitása, elhivatottsága révén színvonalas műsorokat, rendezvényeket, könyvbemutatókat, képzőművészeti-, irodalmi előadásokat szervezett. Így lett a könyvtár valódi, és nem virtuális információs és közösségi hely, és a kultúra tassi fellegvára. 

Tass, Németh Gáborné, könyvtáros
A közösség a lételemem – vallja Németh Gáborné
Fotó: Gulyás Sándor

– A közösségépítés, az emberekkel való foglalkozás nem volt idegen tőlem. Közösségi munkát végeztem 1998 óta a térségben. Az volt a feladatom, hogy megismerjem az itt élők igényeit és így találkozhattam tehetséges és elhivatott emberekkel. Közösségek kialakulását kell tehát kezdeményeznünk, mégpedig azoknak a szükségleteknek a mentén, amelyeket a helyi lakosok magukénak éreznek. 2002-ben találtunk egymásra a Tassi Kulturális Egyesület tagjaival, aminek alapító tagja vagyok. A célunk az volt, hogy a tassi gyerekek és felnőttek is érezzék jól magukat a faluban, legyenek olyan programok, amik eddig nem voltak nálunk. A könyvtár élére egy pályázat útján kerültem, melyre kilencen jelentkeztünk. Az akkori könyvtáros Lőrincz Andrásné nyugdíjas pedagógus volt, aki már 76 éves korában szeretett volna visszavonulni. A feltétel a felsőfokú könyvtárosi végzettség, vagy annak öt éven belüli elvégzése volt. Az intézménynek heti két alkalom helyett, naponta kellett nyitva tartania – emlékezett vissza Németh Gáborné.

Az új könyvtárvezető nagy lendülettel fogott neki a munkának. Elsőként a szűkös, dohos épületet kellett „lakhatóvá” tenni. A könyvállomány csodálatos volt, de bizony maradtak még a régi időkből elavult könyvek is, melyet leselejteztek. 

– Sokáig nem volt változás, de sikerült legalább belülről kifesteni az épületet. Könyvbeszerzés terén nagyobb változás tíz évvel ezelőtt következett be, mikor szerződést kötött az önkormányzat a Bács-Kiskun vármegyei Katona József Könyvtárral. Megoldódott a dokumentumellátás, így a könyvbeszerzésre szánt pénzt nívósabb programok megszervezésére tudtam fordítani. Öt éve készült el a vármegyei Területi -és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert támogatás segítségével a könyvtár energetikai felújítása, a vármegyei könyvtárral közösen benyújtott sikeres bútorpályázatnak köszönhetően megújulhatott a belső tér is. Az intézmény így lett igazán gyönyörű közösségi hely – sorolta Németh Gáborné.
Az újjávarázsolt épület önmagában nem lehetett volna a falu kulturális fellegvára a könyvtárvezető áldozatos munkája nélkül, aki színvonalas műsorokat, rendezvényeket, könyvbemutatókat, képzőművészeti-, irodalmi előadásokat, gyermekprogramokat szervezett. 

– Az elmúlt huszonegy évben azon dolgoztam, hogy a könyvtár eredeti funkciója mellett közösségi hellyé váljon. Köszönhetően a már korábban kialakult kapcsolatrendszeremnek, illetve, hogy Tasson számos értékes és nagy tudású ember él, nagyon sok témakörben tudtam a közérdeklődésre számot tartó előadásokat szervezni. Filmvetítések, játszóházak színesítették a könyvtár programkínálatát. Egyedül nem tudtam volna mindezt elérni, az élő közművelődés megteremtéséhez kellettek az önzetlen és a segítőkész emberek az egyesületi társak és a helyi intézmények, az óvoda, iskola nagyszerű együttműködése tette mindezt lehetővé – hangsúlyozta Németh Gáborné.

A családnak kívánja szentelni az életét

Németh Gáborné, júliusban vonult nyugdíjba. Örömmel tölti el, hogy dr. Horváth Attila méltó utódja lesz. – Nem tartom magam pótolhatatlannak, így nem kívánok beleszólni az új könyvtárvezető munkájába. Ha segítséget kér, természetesen minden tapasztalatommal támogatom. Megpróbálok minden fontos és hasznos információt átadni számára. A jövőben unokáimmal, egyszerű olvasóként keresem majd fel az intézményt. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában