Galériával / videóval

2024.08.29. 20:42

Hazai és külföldi kerámiaművészek különleges alkotásai láthatók a Kápolna Galériában

Hét művész érkezett Ázsiából, Európából és hazánkból a Nemzetközi Kerámiaiművészeti Szimpóziumra. Az egy hónapos alkotótábor számos remekét a Kápolna Galéria csütörtökön megnyílt tárlatán állították ki. Ezen a napon az érdeklődőknek lehetőségük volt nyílt napon is részt venni, betekintést nyerve a nemzetközi kerámiaművészek munkájába, és szakmai előadásokat is hallhattak a művészektől.

Horváth Péter

A megnyitón Fusz György szobrászművész, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy minden esztendőben, immár 30 éve megrendezheti a Nemzetközi Kerámia Stúdió a szimpóziumot. Elmondta, hogy a kiállítás anyaga nem tartalmazza az összes elkészült darabot, és kiemelte, hogy több műalkotás a Kerámia Stúdió gyűjteményét gazdagítja majd.

Kerámia Stúdió, Kecskemét,
Hazai és külföldi kerámiaművészek különleges alkotásai láthatók a Kápolna Galériában
Fotó: Bús Csaba

Lori-Ann Touchette, az USA-ban élő művészettörténész, a C.R.E.T.A. Rome kerámiaközpont igazgatója mondott megnyitó beszédet, szavait Sütő Erika, a kerámiastúdió vezetője tolmácsolta. Lori-Ann Touchette elmondta, hogy az elmúlt hónapban hét művész kapott meghívást Ázsiából, Európából és Magyarországról hogy vegyen részt az idei Nemzetközi Kerámiaművészeti Szimpóziumon, mely a figuratív kerámia új irányzatait vizsgálta. A művészek élettapasztalataikat fejezték ki az itt készült alkotásaikon keresztül, melyeket az anyag átalakítása és a figuratív megjelenítés történelmi és kortárs megközelítéseinek újragondolása jellemzett – fogalmazott a művészettörténész, majd bemutatta az alkotókat.

– Ámmer Gergő szobrászművész aprólékosan megmunkált márvány- és bronzszobrai, valamint kísérletező jellegű gipszöntvényei a kortárs világot tükröző, kidolgozott találmányok. Gergő kiindulópontja a görög-római valamint olasz reneszánsz korok remekműveiben megörökített, mitikus és bibliai történetek hatalmas repertoárja, melyeket a kortárs művészet változása átalakít és megújít – mondta a magyar művészről.

– A dél-koreai művész, Sunbin Lim, a háború sújtotta Koreában töltött gyermekkorát szimbolizáló építészeti formákat hoz létre, melyek egyben a legkülönbözőbb időkből és helyekről származó, ember- és természet alkotta struktúrák gyűjteményei is – mutatta be a dél-koreai alkotót.

– Ming-Miao Ko tajvani keramikusművész hibrid tárgyaiban ellentétek kerülnek egymás mellé: énközpontúság/természet, emberi/nem emberi, férfi/női, fény/sötétség. Műveiben szerves és szervetlen elemekből-, sőt, az emberi test részeiből készült formák tárgyiasulnak és alakulnak át egy folyamatos metamorfózisban. Növényi, állati, élő és élettelen komponenseket kombinál, hogy erotikus szimbiózist, a nemiséget, a természetes és mesterséges, biológiai és kulturális viszonyok összefonódását vizsgálja – beszélt a szigetországi művészről.

– Natasha Mayo brit művésznőt kezdetben az emberi test bőrének ábrázolása foglalkoztatta, mely később átalakult a meztelen emberi test egyfajta vászonként való kezelésévé. A díszítendő alapként szolgáló emberi testre életének intim kontextusából gyűjtött képeket dekorál, amelyeket anyai és nevelői szerepe inspirál – fejtette ki Lori-Ann Touchette.

– Paolo Porelli olasz szobrászművész azonosul archaikus görög-latin gyökereivel, a középkori látomásos világgal és a nyugati művészet teljes átformálódásával, Giottótól az avantgárdon át a kortárs művészet végtelenségéig. Szobrászata a kulturális sokszínűség és a történelmi nomadizmus példája, amely hozzáférést biztosít egy ősi dimenzióhoz, miközben a valóság titokzatos világának felfedezésére irányuló szüntelen lendületét fejez ki – vázolta fel az olasz művész munkásságának körvonalait.

– Szántó Tamás keramikus- és üvegművész jelentős technikai tapasztalattal és tudással rendelkezik, amelyet restaurálási munkálatok és számos köztéri alkotás létrejöttét célzó projekt során sajátított el. Művészi munkássága keresztirányú, melyben egyszerre van jelen a hagyományos, realista esztétika, a futurisztikus absztrakció és figuralitást magában foglaló hibrid alakok megalkotása is – mondta Szántó Tamásról.

Végül Zsigó Andrásról szólt. – Szigorúan a figuratív kerámia műfaját képviselő művészként azonosítja magát. Szobrai az érzelmek kifejezésére összpontosítanak, a belső világot a figura külső megjelenésével definiálja. Művészi nyelvezete a szürreális és szimbolikus karakterek társításán alapszik, időnként geometrikus, totemisztikus elemek kiegészítésével. Alkotásaira a kultúrák és korszakok ütköztetése jellemző, történelmi portrék, képregények és a kortárs film karaktereinek felhasználása mellett – mutatta be a magyar alkotó művészetét.

A kiállítás megtekinthető szeptember 28-ig keddtől szombatig, 14 és 18 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában