Hímzés

2024.07.22. 21:15

A magyar népművészet értékeit éltetik a helvéciai diáklányok

A mai általános iskolások sokféle hobbinak hódolnak, közülük csak kevesen mondhatják el magukról, hogy a magyar népművészet értékeit éltetik. Négy helvéciai wéberes diáklány a most zárult tanévben megismerkedtek a hímzéssel, és a közelmúltban országos díjat is nyertek.

Sebestyén Hajnalka

Helvécián a Wéber Ede Általános Iskolában a 7. osztályos Hímző Manói csapata a Vándorlegény pályázat országos döntőjében díjazásban részesült kiemelkedő munkájukért. A csoport tagjai: Antal Janka, Sinca Nikoletta, Oláh Erika és Kiss Liliána Nádudvaron vették át a díjat. A szakkör vezetője: Kobela-Varga Anita népi hímző, kismesterség oktató, aki egész évben segítette tehetségük kibontakoztatását. 

hímzés, Wéber Ede általános iskola, kézművesség
Kobela-Varga Anita és a hímző lányok országos Vándorlegény díjat nyertek
Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Októberben kezdtem el foglalkozni a hetedikesek hímző oktatásával, a somogyi keresztszemes motívumot tanítottam meg nekik. A fiatalok készítették el, hímezték ki a ballagó nyolcadikosok tarisznyáját. Nyitottak voltak a hímzés technika elsajátítására. Voltak, akik egyből ráéreztek és örömmel hímeztek, akadtak, akiknek kellett egy kis idő, míg ráhangolódtak. A tarisznya után hímeztek még kis táskákat, mobiltokokat – mondta Kobela-Varga Anita, majd további részleteket osztott meg. 

– A szakma mentorom ajánlotta figyelmembe a Vándorlegény országos pályázatot. Négy tanítványom kiemelkedett az osztályból, az ő munkájukkal pályáztunk még januárban. Számomra is meglepetés volt, hogy csak ebben a tanévben kezdtem el velük foglalkozni, és a pályamunkájuk bekerült a legjobbak közé. Békéscsabán, a Dél-Alföldi Regionális megmérettetésen ezüst minősítést szereztek, és beválogatták őket az országos versenyre. Igaz, dobogós helyezést ott már nem értünk el, de díjazták a munkáikat, mely szintén nagy elismerés egy országos pályázaton. A Nádudvaron megtartott díjátadón ki is állították munkáikat. Nagyon büszke vagyok rájuk, kitartottak egy olyan kézműves technika mellett, mely ma már csak keveseknek jelent értéket. Ők azonban felismerték, ráéreztek a magyarságunk ezen kincsére. A díjjal vásárlási utalványt is nyertek, melyet a hímzéshez szükséges alapanyagokra fordíthatnak. A lányok a díjátadón is jól érezték magukat, többféle népi mesterséggel is megismerkedhettek – tette hozzá Kobela-Varga Anita, aki szeptembertől folytatja a lányokkal a közös munkát. 

Arról kérdeztük a lányokat, hogy mit jelent számukra a hímzés?

Sinca Nikoletta számára nem volt ismeretlen a hímzés, hiszen a mamája már több technikával is megismertette, így a hímzéssel is. Mamája nagyon büszke volt rá, az elnyert díjra. Nikoletta azt is elárulta, hogy a horgolás a következő, amit szeretne megtanulni. 

Antal Janka már óvodás korában el kezdett kézműveskedni, varrogatott kisebb mintákat. A hímzés nagyon tetszik neki, különösen kék, fekete és fehér színekkel szeret dolgozni. Őt is foglalkoztatja a horgolás, melyben édesanyja lesz a segítségére. 

Kiss Liliána számára ismeretlen volt a hímzés világa, de a szakkörön szinte azonnal rabul ejtette. Mamája otthonát több hímzés is díszíti, de korábban nem érdeklődött iránta. Szereti a vidám, élénk színeket, és szívesen hímez velük, ha nem is falvédőket, terítőket, de a fiataloknak hasznos dolgokat mindenképpen. 

Oláh Erika azon diákok közé tartozott, akiket nem hódított meg elsőre a hímzés, de pár alkalom után belejött, és sikerei lettek. Ma már örül, hogy megtanult hímezni. A jövőben még a gyöngyfűzés érdekelné. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában