Esemény

2024.07.16. 11:54

Palicsról is érkeztek hagyományőrzők a kisszállási népzenei találkozóra – galériával

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a népzenei és kórustalálkozót a kisszállási Művelődési Házban, ahol kilenc művészeti csoport lépett színpadra. A résztvevőket köszöntötte a Fonogram-díjas Krámli Kinga népdalénekes is, aki Kisszállásról származik és ha ideje engedi, hazalátogat a falujába.

Pozsgai Ákos

Az esemény nem csupán a zene ünnepe, hanem a közösség, az összetartozás és a művészetek iránti szeretet kifejezése is volt. – Az a tény, hogy immár huszonegyedik alkalommal találkozunk, önmagában is bizonyítja ennek az események az értékét és fontosságát – hangoztatta Rozsnyai Attila polgármester a népzenei találkozót megnyitóján. Kiemelte, hogy az elmúlt évek során sokszor tapasztalták, hogy a zene össze tudja hozni az embereket, kórtól és nemzetiségtől függetlenül. – A kórusok együttműködése és a közös éneklés olyan élményeket nyújt, amelyek mélyen megérintik a szívünket és lelkünket. Ebben a gyorsan változó világban egy olyan stabil pontot jelent a számukra, amely mindig örömet és harmóniát hoz az életünkbe – fogalmazott a település vezetője.

népzenei találkozó, Kisszállás
Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a népzenei és kórustalálkozót Kisszálláson
Fotó: Pozsgai Ákos

A találkozó résztvevőit köszöntötte Krámli Kinga énekes is, aki haza érkezett Kisszállásra, hiszen gyerekkorát a faluban töltötte. Saját bevallása szerint már gyerekkorában nyilvánvalóvá vált, hogy a művészetek; vers, próza, zene igen közel állnak a szívéhez. Kisszálláson állt először színpadon, melynek emléke máig benne él. Általános iskolai tanárai segítették, mely igen jó alapnak bizonyult a későbbi folytatáshoz. A kiskunhalasi gimnáziumi évek után, a budapesti főiskolai időszak alatt és után számos népzenei és más zenekari formáció tagja volt, 2012-től szóló zenei projektbe kezdett, 2015-től a MINGU zenekar énekese. 

Zenepedagógusi és zeneművészeti tevékenységét számtalan díjjal ismerték el,  Török Erzsébet-díj, arany- és kiemelt arany minősítések, nívódíj, országos első helyezések, iskolájától Pro Nobis-díj, Fonogram-díj.

A kisszállási népzenei találkozón színpadra lépett a Kisszállási Piros Muskátli Néptánccsoport gyermek és felnőtt tagjai, az Ásotthalmi Népdalkör, a Vadvirág Néptánccsoport Mélykútról, a Balotaszállási Citerazenekar, a Palicsi Szederinda Népdalkör a  Vajdaságból, a tompai Kolo Tánccsoport, a Kelebiai Népdalkör, mélykúti Szederinda Citerazenekar és a Kisszállási Népdalkör.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában