Szalkszentmárton

2024.06.29. 06:50

Felső-kiskunsági dunamelléki népdalok elevenednek meg Takács Róbert kiadványában

A felső-kiskunsági dunamelléki népdalokat gyűjtötte össze Takács Róbert énektanár, a szalkszentmártoni népdalkör egykori vezetője. A „Gyöngyszemek” című kiadvány várhatóan még ebben az évben nyomdába kerül.

Gulyás Sándor

Takács Róbert a bajai tanítóképző elvégzése után énektanári diplomát szerzett, pályáját a tassi, majd a szalkszentmártoni általános iskolában kezdte. A fiatalember gyermekkora óta vonzódott a zenéhez, a népdalokhoz, így nem volt kérdéses számára, hogy tanítói munkája mellett az énektanári állást is elvállalja. Időközben tagja, majd nem sokkal később vezetője lett a szalkszentmártoni népdalkörnek.

Takács Róbert, népzene, kiadvány
A felső-kiskunsági dunamelléki népdalainak megőrzését szívügyemnek tekintem – fogalmazott Takács Róbert 
Fotó: Gulyás Sándor

– A termelőszövetkezet támogatásával működő népdalkörrel rendszeresen léptünk fel a környező településeken és az ország különböző pontjain. Sikerrel adtunk számot tudásunkról fesztiválokon, szakmai minősítő versenyeken. Ennek ékes példája, hogy 1982-ben Baján, az országos minősítésen kiváló fokozatot értünk el, a zsűri külön elismerésével. Az országot járva figyeltem fel a számomra ismeretlen szájhagyomány útján terjedő népdalokra, melyeket lejegyeztem, illetve hangfelvételeket készítettem. Gyűjteményem egyre nagyobbra duzzadt, ám a rendszerezésre és a feldolgozásra sokáig nem jutott időm – emlékezett vissza Takács Róbert nyugalmazott énektanár.

A lejegyzett dalok és hanganyagok hosszú évekig lapultak Takács Róbert íróasztalának fiókjában. Törökné Novadovszki Nelli, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának kérésére a gyűjtemény hét darabja a közelmúltban, egy iskolai kiadványban látott napvilágot, ami a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készült el.

– Családom, barátaim és kollégáim régóta biztattak arra, hogy tegyem valamilyen formában közzé az általam gyűjtött népdalokat. 

Az iskolai kiadvány adta meg a végső lökést, hogy nekilássak a munkának. A gyűjtőmunka során a hallomásból és a hanganyagok segítségével betűs kottával lejegyzett nótákat rendszereztem. A hitelesség kedvéért, e mellé illusztrációnak archív felvételekből és a ma közöttünk élő viseletes hagyományőrzők képeiből válogattam. A száznyolc felső-kiskunsági dunamelléki népdalt tartalmazó Gyöngyszemek című kiadvány anyaga összeállt és kiadásra vár – sorolta Takács Róbert.

A felső-kiskunsági dunamelléki, autentikus népdalokat és eredeti, hiteles szöveget tartalmazó népzenei kiadvány ez idáig nem készült a régióban, így ez hiánypótlónak számít. A szerző jelenleg azon dolgozik, hogy támogatókat találjon a kiadvány megjelentetéséhez, amit nem csak nyomtatott formában, hanem a későbbiek folyamán esetleg elektronikus úton is közzé szeretne tenni.

– A népi kultúra fontos szerepet tölt be nemzeti azonosságtudatunk felépítésében. Ennek fontos eleme a helyi népzenei hagyományok megőrzése, továbbadása. Ennek okán hálával tartozunk mindazoknak, akik megóvták, áthagyományozták azokat. Kiadványom lehetőséget ad az iskoláknak a népdalköröknek felső-kiskunsági dunamelléki népdalkincs átörökítésére, amivel tartozunk elődeinknek – hangsúlyozta Takács Róbert.

A népdalokat a szalki néptáncosok is felhasználták

Kővágó Zsolt, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület művészeti vezetője, évek óta kutatja a szalkszentmártoni táncokat, illetve a népviseleteket. Ennek eredményeként született meg a Szalki regruta bál című koreográfia, melyben a legkisebbektől a felnőttekig valamennyi korosztály szerepel. Az autentikus viseletek Czuczor Teca 2016-ban megjelent Itt élek, mesÉlek című könyve alapján készültek, a népdalok Takács Róbert énektanár gyűjtéséből valók.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában