Bozsó Gyűjtemény

2024.06.22. 18:00

Megnyílt a menza világát feldolgozó kiállítás Kecskeméten – galériával

A Menzán innen – Menzán túl című időszaki kiállítás megnyitóját június 21-én, pénteken tartották Kecskeméten a Bozsó Gyűjteményben.

Orosz Fanni Flóra

Ön is menzás volt? Ez a kérdés generációk óta összeköt minket, mint egy cinkos összekacsintás. Az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel hosszú évtizedek óta. A rendszeres táplálkozás ugyanolyan fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, mint a testmozgás: jobban teljesítenek az iskolában, és eredményesebbek a sportban is. A közös étkezés a társas kapcsolatok kialakításában is segít, amely szintén szükséges a sikeres felnőtt élethez. A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon. Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is. 

menza, kiállítás, Bozsó Gyűjtemény
Menzakiállítás nyílt a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben
Fotó: Bús Csaba

Érzelmeket vált ki a menzát ábrázoló kiállítás

A Bozsó Gyűjtemény időszaki kiállításának megnyitóján köszöntőt mondott dr. Török Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója. Az igazgató szerint az étkezésen keresztül könnyű megragadni a magyar emberek figyelmét, viszont a kiállítás felidézhet jó és rossz élményeket egyaránt. Kiemelt céljuk volt, hogy a Menzán innen – Menzán túl kiállítás ne csak Budapesten legyen megtekinthető, és szeretnék, ha az ország számos pontjára elvihetnék a tárlatot.

A megnyitón Báti Anikó néprajzkutató, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa is megosztotta gondolatai. Báti Anikóhoz már gyermekkorában is közel állt a táplálkozás, az élelmiszerek és a gasztronómia.– Szerencsés vagyok, hogy a munkám a hobbim – mondta Báti Anikó.

Elmesélte, hogy a menza világát feldolgozó kiállítás ötlete a középiskolai tanárként élt évei alatt jutott eszébe, melynek megvalósításához először 2012-ben, majd 2018-ban tettek fontos lépéseket. A néprajzkutató szerint a tárlatot megtekintve nem csak új információkhoz juthat a közönség, de a személyes tapasztalatok révén érzelmek is előkerülnek.

A svédasztalos menza sok előnnyel jár

A kiállítást végül dr. Bereczki Ibolya a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg. A főigazgató-helyettes beszédében elmondta: mindenki ismeri a menzát, a vélemények viszont szélsőségesek és megosztók. Megtudhattuk, hogy ma is több mint másfél millióan vesznek részt közétkeztetésben, ezért fontos, hogy a menzás ételek minőségiek és egészségesek legyenek. Kiemelte, hogy a 2014-es menzarendeletben előírt módosítások bevezetése óta megállt a korábban jellemző gyermekkori elhízás. Dr. Bereczki Ilona szerint a menzáztatás javuló tendenciát mutat, viszont mindig van hova fejlődni. Példaként hozta a svédasztalos menzáztatást is, – amit Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában már sikeresen bevezettek – amivel csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást.

A kiállítás a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum égisze alatt jött létre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában