Kiállítás

2024.06.26. 15:55

Bemutatták alkotásaikat a kunszentmiklósi ASzakkörösök

Kiállítás nyílt a kunszentmiklósi ASzakkörösök munkáiból a Diószegi emlékház és tájházban. A tárlat keretében hímzők, gyöngyékszer készítők és mézeskalácsosok mutatták be alkotásaikat.

Gulyás Sándor

Kunszentmiklós városa a tavalyi év végén kapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör tudásmegosztó kezdeményezéséhez. A foglalkozásokon a hímzés, a gyöngyfűzés és a mézeskalács készítés fortélyaival ismerkedhettek meg az érdeklődök. A szerszámok, eszközök, anyagok nagy részét az intézet térítésmentesen biztosította 5-5 fő részére. 

aszakkör, kiállítás, kézművesség
A közösségépítés volt a szakkörök legfontosabb célja – fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes
Fotó: Gulyás Sándor

Az ingyenes képzéseken Vassné Kelemen Ágnessel a Békés megyei hímzéseket lehet megtanulni, a mézeskalács készítés rejtelmeibe Ujszászi Erika Judit, míg a gyöngyfűzésbe Juhász Csabáné Éva avatta be a a szakköröseket. A foglalkozásokat, a tagokkal egyeztetve kétheti rendszerességgel tartották a régi bölcsőde épületében.

– Lényegében mindenki a nulláról indult. A résztvevőknek három hónapjuk volt arra, hogy elsajátítsák a népi mesterségek csínját-bínját. Kicsit nehéz volt, hogy valamennyi alkalommal újabb és újabb dolgot tanuljunk. Köszönhetően annak, hogy a társaság rendkívül lelkesnek és kitartónak bizonyult, remek alkotások születtek. A szakköri foglalkozások elérték céljukat, gazdagodott a résztvevők tudása, és új közösségek jöttek létre. Megtanultuk megosztani a tudást, hogyan kell türelmesnek lenni, segítséget kérni, és adni. Együtt alkotunk, tanulunk, megismertük hagyományainkat – fogalmazott Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a hímzőszakkör vezetője.

Az elkészült alkotásokat a kiállítás után a szakkörösök hazavihetik. A közösségek tagjai olyannyira összekovácsolódtak, megszerették a tevékenységet, hogy a hímzők és a gyöngyfűzők ősszel tovább folytatják.

Az internet segítségével is lehet tanulni

Az „ASzakkör” felület interaktív online eszközökkel támogatja országszerte a szakköri tevékenységet. A hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában