Bál

2024.06.12. 13:50

Kecskeméten is hódítanak a magyarságot éltető zsinóros ruhák – galériával

A régi magyar viseleteket és a magyar hagyományokat éltető zsinóros ruházat nők, férfiak, sőt, már a gyerekek körében is egyre jobban hódít. A Kecskeméten és környékén élők közül is sokan hordják jeles alkalmakon, a közelmúltban pedig hálabált is szerveztek e viseletek népszerűsítésére, a magyar identitás erősítésére, az ősi magyar hagyományok tisztelete jeléül.

Sebestyén Hajnalka

A zsinóros bál ötlete Szűcs Katalin és párja, Tatarek József elgondolása alapján valósult meg, akik nemcsak tisztelettel viselik e ruházatokat, de Katalin Kiskunfélegyházán kiváló, a hagyományőrző és zsinóros ruhákra specializálódott szabó. Katalinék azonban kettős céllal hirdették meg a jótékonysági célú hálabált Kecskeméten. 

zsinóros ruha, viselet, bál
Zsinóros ruhába öltöztek a kecskeméti bálon
Fotó: Beküldött fotó

Még 2021-ben Katalin édesanyjának és testvérének, valamint egy harmadik családnak egyszerre égett le a háza, egymás szomszédságában Kiskunfélegyházán, a Kazinczy utcában. Katalinék hite nagyon erős, bíztak a Teremtőben, és abban, hogy ők maguk jó emberek, a jó energiájuk áramlása így körforgásban marad, összeadódik, és végül visszaszáll. Az azonban még számukra is hihetetlen volt, hogy rekordidő alatt összefogtak értük az emberek, és a három ház újraépülhetett. Ezt a nem mindennapi kedvességet szerették volna megköszönni a zsinóros bállal. Egyrészt a kiskunfélegyházi iskola azon diákjai részére is, akik személyesen is besegítettek a különböző szakmunkák elvégzésében, a sok-sok önzetlen támogatónak, akik szintén részt vettek a családjuk leégett házainak újraépítésében. A másik célja egy üzenet volt a bálnak, hogy még ilyen dráma után is lehet újra felállni, és a kapott értékekért, értéket visszaadni, mindenkinek szerették volna vele kifejezni hálájukat. 

A közelmúltban megtartott bál remek kikapcsolódás volt a résztvevők számára, másrészt gyönyörű, zsinóros ruhákat is ajándékoztak a VIP jegyet vásárlóknak, így az eredeti ár töredékéért juthattak a vendégek a gyönyörű, egyedi viseletekhez.

A bálon a 200 vendég közül szinte mindenki valamilyen hagyományéltető ruhát öltött magára. 

Nem mindennapi látványt nyújtott az elmúlt évszázadok magyar viseleteinek felvonultatása. Szó szerint, hiszen a bál egyik nagy látványossága volt a vendégek divatbemutatója. A legszebbnek Sissi ruhájának másolatát találta a legtöbb vendég, melyet a helvéciai polgármester felesége viselt. Emellett nomád, ősmagyar, paraszt, betyár, csikós, huszár, főúri, polgári zsinóros ruhák, különböző magyar tájegységek népviseletei egyaránt láthatók voltak, női, férfi és gyermek viseletben.

– A magyar identitásunk erősítését, a hagyományaink éltetését kiválóan szimbolizálják a zsinóros ruhák, melyek napjaink divatjában is megállják helyüket. A ruhákon a magyaros motívumok jelennek meg zsinórban, sujtással, hímzéssel, pikével, pitykegombbal, ugyanakkor a régi értékek modernizált formájában. Legyen szó öltönyről, ingről, női öltözetről. A ruhák egyediek, és eloszlatnám a tévhitet, elérhető árakon. A ruhák különböző minőségű anyagokból elkészíthetők, így mindenki, aki szeretné a hagyományos magyar viseleteket hordani, saját pénztárcája vastagsága alapján rendelheti meg – mondta Katalin, majd további érdekességeket osztott meg. 

– A zsinóros ruhák nemcsak szépek, de csodálatos életérzést nyújtanak. Ma már nemcsak jeles alkalmakor, bálakon, esküvőkön hordják, de helyi hagyományőrző ünnepségeken, szüreti mulatságokon is. A zsinóros ruha hallatán sokaknak a klasszikus Bocskai öltöny jut eszébe, de ennél sokkal szélesebb a paletta. Valamennyi ötvözi az eleganciát és a hagyományokat. A hölgyek igazi dámának, „királykisasszonynak” érezhetik magukat benne, míg az urak lovagnak, vagy főúrnak. Ezeknek a ruháknak lelkük van, viselőjük átérzi benne azt az erős magyar identitást, melyet elődeink érezhettek. A magyar történelmünk minden kora, szereplője fontos szerepet tölt be identitásunkban. Így a betyárok, a labancok, a huszárok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy most azok vagyunk, akik. Éppen ezért a zsinóros magyar viseletek tárháza is igen gazdag, felidézve ezen korok viseleteit. Mindegy mely irányzatot választja a vásárló, az életérzés páratlan – tette hozzá. 

A bál fantasztikus hangulatban telt el. A divatbemutató mellett a másik különlegessége volt, hogy a magyarság érzését erősítve Bihari Sándor lehozta a bál idejére az ország ágyúját, mely még sosem volt Kecskeméten látható. Sőt nemcsak megtekinthették a bál vendégei, de többször el is durrantottak. Nem utolsó sorban pedig Bagdi Bella zenész, mindfullness tanár is részt vett a bálon, aki személyes kisugárzásával és dalaival a szeretetet, az egységességet és a spirituális vonalát erősítette. 

– Párommal együtt valljuk, a magyar ősiségünk öröksége a ruhákon keresztüli őrzésénél elődeink szellemi hagyatéka még fontosabb, ennek van hatalmas ereje. 

Ehhez kell visszanyúlni, hogy boldogan, kiegyensúlyozottan élhessünk. A bál létrejöttében, szervezésében nagyon sokan segítettek. Tervezzük a bál hagyománnyá tételét, de a következőkben az ősiséget, a spirituális vonalat is erősítenénk. Mert így együtt érjük majd el azt, hogy a bál résztvevői szellem testükben is átéljék a teljes harmóniát test-lélek-szellem szintjén, miközben tudatosságukkal éltetik a magyarságot, a magyar hagyományokat. Nem beszélve arról, hogy a pozitív energiákat áramoltatjuk – mondta végül Katalin. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában