A magyar kultúra napja

2024.01.24. 20:07

Radvánszki Tibor alkotásaiból nyílt kiállítás Majsán – galériával

A magyar kultúra napján Radvánszki Tibor (1962–2022) szanki művésztanár alkotásaiból nyílt tárlat a Konecsni György Művelődési Központban. A keceli születésű művésztanár − aki „Szankot csak egy kis állomásnak tekintette életében, de kertjében a fái nem engedték el” − emlékét és sokszínű művészetét egykori tanártársa, Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere idézte.

Tapodi Kálmán

A Selection című tárlatot február 23-ig láthatjuk

Fotó: Tapodi Kálmán

Radvánszki Tibor számára a művészet és a pedagógia elválaszthatatlan volt. Nagyon sok tehetséges fiatal járt a szakköreibe és a gyerekekkel való foglalkozások is ösztönzést adtak számára, miközben metálzenét hallgatva készültek művei a kertje végében álló alkotóműhelyében. Mint elhangzott: a műveinek sohasem adott címet, hogy azzal se befolyásolja a közönséget, inkább mindenkinek a fantáziájára bízta a befogadást, az alkotások értelmezését.

A 60 esztendősen elhunyt művész különleges alkotói világáról szólt Pócsik Olga, a majsai Tomori gimnázium művésztanára. A festés, az alkotás alapvetően belső kényszer volt Radvánszki Tibor számára, akinek képein keverednek a realista, nonfiguratív, szürreális, kubista elemek az egyénivel. – A most kiállított több mint hatvan alkotás számtalan hangulatot áraszt. Különleges arcok, szemek, megannyi portré, annyi gondolat, érzés jelenik meg, de ott a természet, imádott kertje növényei, virágok, fák expresszíven, az ő szemével látva. Kavargó falevelek, göcsörtös faágak, fények, impressziók, tükröződés, líraiság. Egy különleges, nyugtalan világ tárul elénk, ahol magunkat is megpillanthatjuk, ha keressük – fogalmazott Pócsik Olga a megnyitón.

A Selection című tárlatot február 23-ig lehet megtekinteni.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában