Lisztik Brigitta Mercédesz

2021.05.03. 20:00

Különleges formákat, színeket hoz létre a tassi képzőművész

Lisztik Brigitta Mercédesz Tasson élő alkotó fiatal kora óta vonzódik a művészetekhez, rajzolt, majd akrilképeket festett. Néhány éve talált rá a resin art (műgyanta-) technikára, mellyel nagyon különleges formákat, színeket tud létrehozni.

Gulyás Sándor

Lisztik Brigitta portré Tass Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Tabányi Ferenc 2021/04/20 Lisztik Brigitta

Fotó: Tabányi Ferenc

Lisztik Brigitta autodidakta módon sajátította el a mesterfogásokat. Alkotóvágyát kezdetben absztrakt akrilképekben élte meg, majd újabb és újabb technikákat fedezett fel.

– A művészetek, festészet, a rajzolás szeretete gyermekkoromra vezethető vissza. Kisiskolásként virágokat, embereket rajzoltam, ruhákat terveztem. Sokat olvastam képzőművészeti témájú könyveket, tanfolyamokra jártam, egy-egy technikai megoldásra az interneten találtam. Alkotóvágyamat kezdetben absztrakt akrilképekben éltem meg, majd újabb és újabb technikákat fedeztem fel. Fontos lépcső volt festészetemben a pouring médium (akril folyatásos) technika elsajátítása, ahol a színek és a formák véletlenszerű kialakulása új utakat nyitott meg számomra. Magával ragadott az anyagok viselkedése, különböző technikák keverésének lehetőségei, kísérletezés egy új alkotás létrehozására, olyan technika használatával, melyet más még nem fedezett fel – fogalmazott Brigitta.

Fotó: Tabányi Ferenc

A folytonos fejlődés iránti igény és a kísérletezés eredményeképpen bukkant rá a Tasson élő alkotó a resin art művészetre (műgyantaművészet), amellyel az elsők között, a megjelenésével egy időben kezdett el dolgozni, így talált rá számtalan felhasználási lehetőségére.

– Mára ez az újszerű anyag és technika a saját területemmé vált. Magabiztosan használom üvegre, fára, fémre, vászonra egyaránt. A műgyanta érdekessége, különlegessége az egyéb anyagokkal történő keverése. Más nyersanyagok felhasználásával ugyanis egyedi és különleges felületek hozhatók létre. Előszeretettel használok olyan ásványi köveket, kristályokat, amelyek a holisztikus szemlélet szerint gyógyító erővel bírnak. Alkotásaimban az érzéseim, gondolataim kelnek életre. A képeknek, tárgyaknak egyedi és megismételhetetlen hangulata van. Ehhez nélkülözhetetlen volt az önismeret rögös útját járnom. Megtanultam számtalan meditációs technikát, kineziológiai módszereket, elmélyültem a hangterápiában, amely gyönyörű érzéseket és harmóniát hozott az életembe, ezáltal a műveimbe – emelte ki az alkotó.

Lisztik Brigitta több éve dolgozik együtt Csaplár Péter önismereti mentor és tanácsadóval, aki segített irányt tartani a művészi kalandozásaiban.

– Témáim olyan híres személyiségek, akik élete, életútja elismerést váltott ki belőlem. A róluk gondolt érzelmeim adják az alkotások különlegességét. Az adott „modellről” alkotott véleményem határozza meg a kép jellegét, mivel egy embernek sok arca van. Egy-egy híres embert több képen is megfestek. Emellett a resin art technikával lakberendezési tárgyakat is készítek, nagy az érdeklődés az egyedi térelválasztók, bútorok, fali panelek, kiegészítő bútorok iránt. Készült műalkotásomból már dohányzóasztal teteje és lámpabúra is. Kaptam megrendelést Svájcból, Ausztriából is. A művészeti tevékenységemmel gyermekkori álmom váltom valóra. Nemrégiben saját ruhamárkát hoztam létre, amelyet alkotásaim díszítenek. Párom és családom kitartó támogatása nélkül nem tudtam volna eljutni idáig – hangsúlyozta Brigitta.

Művészetével a gyermekkori álmát váltja valóra Lisztik Brigitta
Fotó: Tabányi Ferenc

Lisztik Brigitta munkáit többek között Dunaújvárosban, Szalkszentmártonban, Kecskeméten, Budapesten csodálhatta meg a közönség, alkotásai Ausztriába is el­jutottak.

– Az emberek visszajelzései ösztönöznek munkámban, utam folytatásában. Nagyon sok érzelmi visszacsatolást kapok a képeim után, amelyek feltöltenek és új erőt adnak. Amikor először látják alkotásaim, a leggyakoribb reakció, amit kiváltanak, a mosoly és a kedves szavak. A nézőt megérinti az a gondolatiság, pozitív életszemlélet, ami jellemzi műveimet. A kiállítások mellett weboldalamon elérhetőek alkotásaim és ruhakollekcióm egyaránt, a közösségi oldalaimon pedig folyamatosan bemutatom legújabb projektjeimet – emelte ki Lisztik Brigitta.

Újdonságokkal is készül az alkotó

Kísérletező kedvű alkotó lévén újdonságokkal is készül Brigitta. A tervei között szerepel egyedi lámpák készítése, illetve folyamatban van több képének az elkészülése. Hamarosan megjelenik új ruhakollekciója, melyből már a férfiak is kedvükre válogathatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában