kultúra

2020.10.13. 18:33

Fonó Klubban népszerűsítik a táncházat Jászszentlászlón

Az Üsztürü zenekar koncertjével és a Sergő Zenekar táncházával nyitott meg szombaton a Fonó Klub Jászszentlászlón. A Fonó Budai Zeneház vidéki háló­zatának negyedik klubja a jászszentlászlói, megyénkben pedig az első.

Vajda Piroska

A Fonó Klub megnyitóján az Üsztürü zenekar adott nagy sikerű koncertet 

Fotó: Vajda Piroska

Évek óta nagy sikerrel rendeznek viseletes táncházakat Jászszentlászlón, ahová nemcsak a helyiek járnak szívesen, de a megye legtávolabbi pontjáról is vannak visszatérő vendégeik. A táncházmozgalom jászszentlászlói elindulása elsősorban Novikovné Cseh Krisztinának és férjének köszönhető, akik egy kiskunhalasi táncházban nyerték meg a Sergő Zenekar felajánlását, miszerint egy estén át a nyertes kívánsága szerint muzsikálnak.

Krisztina és férje a felajánlást elfogadva egy táncházat szervezett, ahol a Sergő Zenekar húzta a talpalávalót. Az első táncházat újabb és újabb követte, végül ebből nőtte ki magát a Fonó Klub. A Sergő Zenekar ugyanis rendszeres fellépője a Fonó Budai Zeneháznak, közreműködésükkel indulhatott el a jászszentlászlói klub – tudtuk meg Kató Gábor­tól, a klub művészeti vezetőjétől. Elmondta, a Fonó Budai Zeneház támogatásával több és nagyobb rendezvényt tudnak szervezni, illetve neves előadókat hívhatnak meg. Nem titkolt céljuk, hogy a kistérség olyan meghatározó rendezvényhelyszíne legyen a jászszentlászlói Fonó Klub, amely nagyban hozzájárul a helyi kulturális élet fellendítéséhez.

Novikovné Cseh Krisztina elmondta, a táncházak és programjaik megszervezéséhez létrehoztak egy egyesületet is, Homokháti Kultúr­szalon néven. Az egyesület a Fonóval karöltve számos új program szervezését tervezi, így például pódiumbeszélgetéseket, koncerteket, és szeretnék a hátrányos helyzetű gyerekek zeneoktatását is támogatni. Következő nagyszabású eseményüket november 7-én rendezik meg. Az első Dél-alföldi Nagykoncertnek a kiskunmajsai művelődési központ ad otthont. A hagyományteremtő, jótékonysági koncertet minden évben más-más településen szeretnék megrendezni. Az esemény bevételét pedig a házigazda település hátrányos helyzetű gyerekeinek zenei oktatására ajánlják fel.

A Jászszentlászlói Fonó Klub nyitóestjén az Üsztürü zenekar adott nagy sikerű koncertet. Az est során kiderült, hogy üsztürünek Székelyföldön azt a földbe szúrt ágas karót nevezik, melyre a szárítandó szénát rárakják. Az erdélyi együttes 1992-ben alakult Kolozsváron, ahol Major Levente prímás és a korondi származású Szász testvérek, József és Lőrinc kezdtek együtt muzsikálni. A zenekar hosszú évekig a sepsiszentgyörgyi Háromszék Együttesnél volt alkalmazásban, itt csatlakozott hozzájuk a marosvásárhelyi Moldován István hegedűs és Demeter Erika énekes is. Rendszeresen muzsikálnak táncházakban, néptánctáborokban, felléptek Európa számos országában. A zenekar elsősorban Közép-Erdély vonós népzenéjével foglalkozik, Kalotaszeg, Mezőség, Küküllő mente és Székelyföld autentikus népzenéjének hiteles tolmácsolására törekszik.

A Fonó Klub megnyitóján az Üsztürü zenekar adott nagy sikerű koncertet
Fotó: Vajda Piroska

A koncert után megtartott táncházban a Sergő Zenekar húzta a talpalávalót. Az együttes repertoárjában a Kárpát-medence tájegységei­nek valamennyi vonós népzenéje megtalálható. A zenekar nem titkolt célja a magyar népzene stílushű előadása és népszerűsítése minél szélesebb közönség előtt. Az öt éve alakult zenekar a közeljövőben számos nemzetközi fesztiválon képviseli hazánkat, például Lengyelországban és Portugáliában is. Ugyanakkor hamarosan megjelenik első önálló lemezük is – tudtuk meg Kató Gábortól, az együttes brácsásától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában