KECSKEMÉT

2020.01.21. 20:00

Dobozi Eszter nevét viseli a könyvtár

Alföldyné Dobozi Eszter nevét vette fel a Kodály iskola könyvtára, ezzel is tisztelegve a tavaly elhunyt iskolaigazgató több évtizedes munkássága előtt. A rendezvényen részt vett Alföldy Jenő, Dobozi Eszter férje.

Sebestyén Hajnalka

Az emléktáblát Zsámboki Anna tankerületi igazgató és Balogné Papp Boglárka, a Kodály iskola igazgatója közösen leplezte le kedden

Fotó: Bús Csaba

A névadó ünnepséget kedden tartották meg a nagy múltú iskola aulájában. A vendégeket Bencéné Nagy Györgyi tanárnő köszöntötte. Hangsúlyozta: Alföldyné Dobozi Eszter 24 éven át vezette az iskolát, munkájának gyümölcsét, tanítását, intelmeit és költészetét hagyta hátra. Sosem felejtik el, tiszteletük jeléül a könyvtár a jövőben az ő nevét viseli. A műsor részeként a Miraculum Gyermekkar énekelt Durányik László karnagy vezényletével, majd egy diáklány elszavalta Alföldyné Dobozi Eszter Betlehem című versét.

Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatója méltatta Alföldyné Dobozi Eszter életútját.

– Egy iskola a megújulást, a jövőt sugallja, de a múlt eredményeire épül. Fájóan korán búcsút kellett vennünk Alföldyné Dobozi Esztertől, aki 2019. októberében 64 éves korában elhunyt. Negyven évet töltött a pedagóguspályán, ebből 24 éven át a Kodály iskolát vezette. Tisztelték őt tanítványai, szüleik, pedagógustársai és igazgató-kollégái. Mindig nyugalom, kedves derű vette körül. Mindig segítőkész volt, hatalmas szakmai tudással, emberi bölcsességgel bírt. Elkötelezett híve volt a Kodály Zoltán zenepedagógiai elven alapuló oktatásnak. Számos díjat kapott munkája elismeréseként, vezetése alatt az iskolában folyó szakmai munkát is több elismeréssel illették.

– Alföldyné Dobozi Eszter azonban nemcsak pedagógus és iskolaigazgató volt, hanem író és költő is, versei 1978-tól jelentek meg. Az évtizedek alatt 14 kötete született, köztük nyolc verseskötet és két regény. Irodalmi munkáját Pilinszky-, Arany- és József Attila-díjjal tüntették ki, valamint megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Maradandót alkotott pedagógusként, íróként és költőként is. A Kodály Iskola tovább viszi a hagyatékát, lélekben itt maradt velük – mondta végül Zsámboki Anna. Az ünnepség végén Balogné Papp Boglárka iskolaigazgatóval közösen leplezték le az emléktáblát a könyvtárhoz felvezető lépcső előtti falon.

Az emléktáblát Zsámboki Anna tankerületi igazgató és Balogné Papp Boglárka, a Kodály iskola igazgatója közösen leplezte le kedden
Fotó: Bús Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában