Kiskunhalas

2019.05.31. 19:30

Bodor Miklós műveiből nyílt kiállítás Halason

A kiskunsági városokhoz ezer szállal kötődő, nyolc éve elhunyt neves festő- és grafikusművész, Bodor Miklós alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a halasi Thorma János Múzeumban.

Mester-Horváth Nikolett

A tárlatmegnyitón Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a művész kiváló halasi csipketervezőként örökre beírta magát a város történetébe. Ő tervezte 1987-ben a koronázási palást alapján a „Szent István palástja” csipketerítőt, ami díjat nyert és amelyet II. János Pál pápa ajándékba kapott második magyarországi látogatása alkalmából.

Bodor Miklós művészi pályán való elindulása Kiskunfélegyházához kötődik, így a megnyitón a település alpolgármestere, Rosta Ferenc mesélt az alkotó félegyházi éveiről.

– Miklós eleinte acélszerkezeti technikusként dolgozott a városban, majd tizenegy éven át vezette az ipari tanulókból álló – ma is működő – Holló László Képzőművészeti Szakkört, ami igazi szellemi műhelyt jelentett a tagoknak. 1963-ban a Szegedi Tanárképző Főiskolán diplomát szerzett rajz és magyar szakon, ami tovább erősítette művészi ambícióit. Ugyanebben az évben nyílt meg első önálló kiállítása a Kiskun Múzeumban. Később pedig három éven át volt a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Igazi népművelő is volt – emlékezett vissza Rosta Ferenc.

A kiállítást Bányai Gábor országgyűlési képviselő és V. Németh Zsolt miniszteri biztos nyitotta meg. Mindketten hangsúlyozták, hogy Bodor Miklós festményeket, grafikákat és pasztelleket magában foglaló gazdag életműve fontos része a térség művészeti kincseinek. A kiemelt nemzeti értékekért és hungarikumokért felelős miniszteri biztos beszédében Bodor Miklós művészetének sokszínűségét méltatta.

– Egyszerre jellemezte őt a precizitás, az aprólékosság és a művészi könnyedség. Megvolt benne a bölcsesség, ugyanakkor friss és üde személyisége volt. Sokoldalú művészetében mindig ott volt a szeretet, különleges stílusban tudta megörökíteni például a kiskunsági útszéli kereszteket és Madonnákat. Alkotásaival adni szeretett volna valamit az embereknek – mondta V. Németh Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában