BanBQ SCA

2024.11.10. 19:31

Nagy sikere volt az első steaksütő versenynek Tiszaalpáron – galériával, videóval

A steakversenyek világába nyertek bepillantást azok, akik ellátogattak szombaton a tiszaalpári Holt-Tisza partján megrendezett BanBQ SCA dupla steak és tripla kiegészítők versenyre. A steaksütő versenyre érkezett érdeklődők egy különleges, összetartó közösség jó hangulatú megmérettetését nézhettek végig, és persze finom ételeket is kóstolhattak. Aki lemaradt volna, annak sem kell búsulni, november végén jön folytatás.

Vajda Piroska

Huszonnyolc versenyző vett részt a Tiszaalpáron megrendezett első steaksütő versenyen: a BanBQ SCA dupla steak és tripla kiegészítők versenyén. A nemzetközi pontszerző megmérettetésen a főszereplő ribeye steak sütése mellett kiegészítő kategóriában: hamburger, leves és desszert készítésében is összemérhették tudásukat az indulók. A bajnokságra a hazai nagyágyúk mellett Ausztriából és ​Németországból is érkeztek versenyzők. 

steaksütő verseny, Tiszaalpár, BanBQ SCA,
Először rendeztek steaksütő versenyt Tiszaalpáron
Fotó: Vajda Piroska

A steaksütő verseny a házaspár nagy álma volt

Az első tiszaalpári verseny megvalósulásával a házigazda, Tarjányi András és felesége, Nóra nagy álma vált valóra. A házaspár hosszú ideje jár profi steaksütő versenyekre. András staksütésben, míg Nóra kiegészítő kategóriában az ország, sőt, Európa legjobbjai közé küzdötte fel magát. Mindketten kategóriájukban az európai ranglista élén állnak. Bejárták már Európa versenyeit, voltak az amerikai világbajnokságon is, de nagy álmuk volt, hogy egyszer saját versenyt rendezzenek. Ennek jött el az ideje szombaton, és már az első a vártnál is jobban sikerült – nyilatkozta hírportálunknak Tarjányi András. Elmondta, ezeknek a versenyeknek különleges, egyedi hangulata van.

– Bár versenyről van szó, de mégsem vagyunk ellenfelek, inkább barátok, akik összejönnek, beszélgetnek, sütögetnek és a végén a bírók pontoznak – tette hozzá. 

A gyerekeket is várják a következő megmérettetésre 

András beszámolt arról is, hogy a helybeliek is örömmel fogadták a kezdeményezést, támogatták, segítették. Így november 30-án, a második versenyük lebonyolításának még nagyobb lelkesedéssel vágnak neki. A folytatásban már gyerekversenyzőket is várnak, nekik hotdogot kell készíteniük.

– Fő célunk, hogy a gyerekeket is bevonjuk a versenyzésbe. Tervezem, hogy ingyenes grilloktatás tartok a gyerekeknek, ahol felkészülhetnek egy komolyabb megmérettetésre is – tette hozzá András, akinek egyetlen fájó pont az volt, hogy míg ő itthon, a felesége, Nóra Hollandiában versenyzett. Nem hagyhatta ki a holland megmérettetést, mert csak így tudta megőrizni európai ranglistás vezető helyét. 

Egy falat mindent elárul 

A szombati nemzetközi bajnokság szabályszerűségére az SCA (Steak Cookoff Association) két szakembere, Závodszky Attila és felesége, Szalaváry Judit felügyelt. Feladatuk minden versenyen az, hogy ellenőrizzék a versenyszabályok betartását mind a szervezők, mind a versenyzők részéről. Elmondták, nagyon büszkék lehetünk az európai, azon belül is a magyar versenyzőkre, akik világszínvonalon teljesítenek. 

A tiszaalpári versenyen több kategóriában is megmérettették magukat a versenyzők, de a főszerepet a ribeye steak kapta. A bírók figyelték a steak küllemét, a készültségi fokot, a textúrát, az ízt, ami kaphat extra pontot is, és végül az összbenyomást is pontozták. Egy falatból kellett véleményt alkotniuk a bíróknak. A kiegészítő kategóriákban már sokkal lazábbak voltak az elvárások, ott inkább a fantázia és a kreativitás játszott szerepet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában