Galériával

4 órája

Dr. Dukai Miklós: a fenntartható jövő megteremtésében a vízgazdálkodás központi szerepet játszik

Az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének hivatalos programja keretében zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karon a Life Logos 4 Waters Nyári Egyetem hivatalos nyitórendezvénye hétfőn. A bajai campus eseményének központi témája a vízgazdálkodás volt.

Márton Anna

A Life Logos 4 Waters keretében a második Nyári Egyetem zajlik a bajai campuson, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium vezetésével. Dr. Dukai Miklós államtitkár beszédében hangsúlyozta: az elmúlt hetek eseményei rávilágítottak arra, hogy az éghajlatváltozás súlyosbodó hatásai itt vannak velünk. A szeptemberben levonuló dunai árhullám, amely ráadásul szokatlan őszi időpontban következett be, egy újabb nyomatékos figyelmeztetés mindannyiunk számára. Magyarország eredményesen megvédte lakosságát, természeti környezetét és épített értékeit a kiemelkedő szakmai felkészültség és az összefogás révén. Azonban a környező országokban tragikus katasztrófák következtek be, amelyek emberéleteket is követeltek – fogalmazott az államtitkár. Köszönetét fejezte ki mindazok felé akik bármilyen formában segítették a sikeres védekezési munkálatokat.

Dukai Miklós, dr.Bari Bernadett polgármester, dr Gergeli
A képen balról-jobbra: dr. Dukai Miklós államtitkár, dr. Bari Bernadett, Baja polgármestere és dr. Deli Gergely rektor is részt vett Baján, a vízgazdálkodásról szóló előadásokon
Fotó: Márton Anna

Dr. Dukai Miklós hozzátette: a jövőben még fokozottabban kell figyelmet fordítanunk a megelőzésre a védekezési stratégiák fejlesztésére és az alkalmazkodásra.

A vízgazdálkodás kapcsán mintaterületeket hoztak létre

A szélsőséges időjárási jelenségek mint az áradások, az aszályok és a viharok egyre gyakoribbá válása sürgető nemzetközi fellépést igényel. A fenntartható jövő megteremtésében pedig a vízgazdálkodás központi szerepet játszik. E téren minden apró lépés, minden megszerzett tudás hatalmas jelentőséggel bír. A természetes vízmegtartó megoldás előtérbe helyezése és alkalmazása segíti az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, különösen a vízhiány, árvizek és a hőhullámok kezelésében.

Life Logos 4 Waters projekt középpontjában a természetalapú megoldások állnak, amelyek segíthetnek enyhíteni az egyre inkább kiszámíthatatlan időjárási események hatásait. A projekt keretében két mintaterület van: Bátya és Kalocsa környéke, valamint Püspök-szilárd térsége, ahol már zajlanak ilyen beavatkozások. Ezek kiváló példái annak, hogyan adaptálhatjuk a természet kínálta megoldásokat a vízgazdálkodási kihívásokhoz – fogalmazott az államtitkár.

Megemlítette, hogy a Szilágy patakon végrehajtott beruházást, a kisvízgyűjtő szintű beavatkozásokat, amikor egy pataknak több települést érintő részén avatkoznak be, lassítják a víz lefolyását. Különböző rönkgátakat építenek vagy éppen hordalékfogót amivel a hegyoldalról lehozott földet meg tudják fogni. 

Hozzátette: a Szilágy patakon van oldaltározási lehetőség is, hogy ott a vizet az aszályos időszakra eltárolják és az beszivárogva a talajba a talajvízszintet tudja szinten tartani, vagy növelni.

– Itt pedig a Duna közelségét kihasználva azokat a régi csatornarendszereket tárják föl a kollégák, amik 100 vagy 150 évvel ezelőtt már vezettek vizet és ezeket szeretnénk visszaadni, a tájba illesztve, különböző vizes élőhelyeket létrehozni – tette hozzá.

A konferencia résztvevőit dr. Bari Bernadett, Baja polgármestere köszöntötte. – A téma aligha lehetne aktuálisabb, hiszen egyértelműen tapasztalható, hogy megváltoztak az időjárási viszonyok, megváltozott éghajlatunk, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Önmagában ez még nem elég. Nagy szükség van arra is, hogy a megszerzett tudást, a tapasztalatainkat átadjuk azoknak akik a jövő vízügyi szakemberivé válnak – mondta a polgármester. 

A polgármester köszönetét fejezte ki a Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar hallgatóinak az árvízi védekezésben nyújtott segítséget, és azt, hogy az azóta is tartó helyreállítási munkákban is segítenek.

Többféle mérnöki tevékenységet tanulnak a fiatalok

A nyári egyetem a Life Logos 4 Waters projekt része, amely Európai Uniós támogatást élvez. Nagyon sokféle tevékenységet végeznek ebben a projektben, tudtuk meg dr. Tamás Enikő Anna egyetemi docenstől, a Nyári Egyetem szervezőjétől. – A nagy nemzetközi Nyári Egyetemnek az iskolánkban nagy hagyománya van és nagyon megörültünk, hogy ez a nagy projekt támogatja ezeket a tevékenységeket. Többféle mérnöki tevékenységet tanulnak a diákok. Nem olyan dolgokat, amiket a kötelező tanórákon megtapasztalhatnak. Terepi mérési és monitoring módszerekkel ismerkedhetnek, vagy a vízfolyások vízhozamának mérést is elsajátíthatják az egészen kicsi patakoktól, forrásoktól kezdve egészen a Dunáig. Modern eszköztárunk van, amire nagyon büszkék is vagyunk. A hallgatók nagy része építőmérnök hallgató, akik közgazdász specializációt tanulnak valamelyik iskolában, de vannak környezetmérnök hallgatók, illetve agrármérnök, vízügyi üzemeltetési mérnök hallgatók is – tette hozzá dr. Tamás Enikő Anna.

A Nyári Egyetemen 21 hallgató veszt részt. Szerbiából, Horvátországból, Lengyelországból jöttek, illetve Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatók is érkeztek. Marokkói, kenyai, nigériai, és kanadai egyetemisták is részt vesznek a foglalkozáson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában