Összefoglaló

2 órája

Tűzoltóautó- és orgonaátadó is volt Bács-Kiskunban

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Hetvennégy évvel ezelőtt, 1950. október 27-én Kecskeméten indult el az első ének-zenei általános iskola. A mai Kodály iskola az országban egyedülálló módon oktatta a fiatalokat. A jubileum kapcsán felidézzük az iskola elindításának viharos körülményeit, a legelső évfolyamot, valamint a Kodály-módszer értékét.

tűzoltóautó, átadó, Császártöltés
Két öreg fecskendőt váltott ki az új tűzoltóautó Császártöltésen
Fotó: Pozsgai Ákos

Közel 16 millió forintért vásárolt egy használt, de nagyon jó állapotban lévő felújított tűzoltóautót a Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A két korábbi fecskendőt eladták, azoknak az árából, adományokból és az önkormányzat támogatásából tudták kifizetni. Az új szerkocsi a község biztonságát és a tűzoltó szolgálat hatékonyságát fogja erősíteni, hangzott el az átadó ünnepségen.

Magyar Kulturális Fesztivált rendeztek Tokióban, az elmúlt szombaton, Magyarország tokiói nagykövetsége és a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ szervezésében, ahova a halasi csipkét is meghívták. Bemutatták Hrivnák Tünde divattervező, a Hungarikum, Magyar Örökség-díjas halasi csipke inspirálta divatkollekcióját is, amely nagy érdeklődést keltett a kifinomult ízlésű japán közönség körében.

Kecskeméten, a Ráday Múzeumban vasárnap egy különleges szakrális műtárgyat avattak fel. Ezentúl egy 1806-os Mertz orgona gyarapítja gyűjteményüket, a soltvadkerti református gyülekezet jóvoltából. A felújított orgonát meg is szólaltatták az ünnepségen.

Kecskemét egyes utcanevei már több mint 150 évesek. Az évtizedek alatt sokat változtak, hol polgári, hol politikai nyomásra. Múltidéző séta során most a legrégebbi utcanevek történetét mutatjuk be. Az utcanevek változásai levéltári források alapján jól nyomon követhetők.

Október végén, november elején sokan gyertyát gyújtanak és imádkoznak az elhunytak üdvéért. Halottak napja közeledtével egyre többen keresik fel a temetőket, hogy rendbe tegyék és virággal díszítsék elhunyt szeretteik sírjait. De, hogy milyen indíttatásból – kötelességtudatból, tiszteletből vagy csupán megszokásból tesszük ezt, arról dr. Domján Mihály pszichológussal beszélgettünk.

Géderlakon szombaton napsütéses időben, déli harangszóra gyülekeztek a helyi hagyományőrzők és vendégeik a vármegye egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb hagyományőrző szüreti felvonulására.

Szombat este debütált a TV2 Dancing with the Stars ötödik évada. A táncos showműsorban Hosszú Katinka is továbbjutott a következő adásba. Voltak pillanatok, amikor ez nem is volt annyira biztos.

A Kiskunfélegyházától három kilométerre lévő téglaépítésű ingatlan ára mindössze 5,9 millió forint. A hirdetés szövege nem árul el sokat, de a képek és a telek területe alapján biztosak lehetünk benne, hogy itt közel-távol nem fog minket senki zavarni. A tanya akár állattartásra is alkalmas, a ház még befejezésre vár, ha van elég pénze, bővítheti is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában