Szabó Balázs

6 órája

A civil élettel is könnyen összeegyeztethető a területvédelmi tartalékos szolgálat

Szabó Balázs tartalékos főtörzsőrmester idén nyár óta területvédelmi tartalékos a Magyar Honvédség kötelékében. A három gyermekes családapa civilben NB I.-es játékvezető, a honvédség rugalmas rendszerének köszönhetően tökéletesen összeegyeztethető az egyenruha a civil élettel. Mindenkinek ajánlja a területvédelmi tartalékos szolgálatot, aki kipróbálná a katonaéletet, és szeretne belelátni a honvédség működésébe – és persze annak is, aki egy bajtársias közösség megbecsült tagja szeretne lenni.

Horváth Péter

Szabó Balázs idén nyáron teljesítette öthetes alapkiképzését, melyet követően Kecskeméten, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. területvédelmi Ezred Merász Mihály 38. Területvédelmi Zászlóaljnál szolgál. Mint a tartalékos főtörzsőrmester elmondta, egy olyan játékvezető társától hallott a területvédelmi tartalékos szolgálat lehetőségéről, aki maga is ilyen szolgálati viszonyban van a honvédségen belül, és beszámolója hatására kedvet kapott a csatlakozáshoz és a területvédelmi tartalékos szolgálathoz.

területvédelmi tartalékos szolgálat, Kecskemét, Szabó Balázs
Szabó Balázs tartalékos főtörzsőrmester idén nyár óta a területvédelmi tartalékos szolgálat tagja.
Fotó: Beküldött fotó

A döntést tettek követték, és teljesítette az alapkiképzést, ahol nagyon sok pozitív élmény érte, valamint a hétköznapi életben is használható tudásra, képességekre tett szert.

Kiképzés a területvédelmi tartalékos szolgálatnál

– Kitartás, magabiztosság, határozottság és jobb állóképesség. Ezek azok a tulajdonságok, melyek fejlődtek nálam a kiképzés hatására. Emellett elméleti és gyakorlati tudást is átadtak nekünk kiképzőink. Ilyen volt például a harcászat, a tereptan, a lövészet vagy a robbantás, de a napi sport is fontos szerepet kapott az öt hét alatt – fogalmazott Szabó Balázs, aki kiemelte: a kiképzést könnyen összeegyeztette civil életével, hiszen a honvédségnél nagyon rugalmasak.

Emberi szempontból is kiemelkedő tapasztalat volt számára a kiképzés ideje, hiszen sok új barátot és kiváló kollégát ismerhetett meg ezalatt.

– Mindenki nagyon segítőkész volt, és ma is az a mindennapokban. Ha bármely feladatomban elakadtam, készséggel segítettek a kiképzőink, a kollégáim – hangsúlyozta a tartalékos főtörzsőrmester.

A zászlóaljnál honvéd neveléssel és toborzással foglalkozik

– Nagyon szeretem ezt csinálni. Kadétokkal foglalkozhatok, az ő oktatásukat végezzük, amely mellett a könnyedebb programokra, például laktanyalátogatásra, sportversenyekre is lehetőség nyílik velük. Nagyon tetszenek a feladataim – mondta Szabó Balázs, aki  – rendfokozatához és iskolai végzettségéhez igazodó – illetményt kap.

Szabó Balázs kiemelte: maradéktalanul pozitív tapasztalat számára ez a szolgálati forma, amelyet mindenkinek ajánl.

– Olyan rugalmassággal és segítőkészséggel találkoztam itt, amely rendkívül jó benyomást tett rám. A saját példám is mutatja, hogy akár civil foglalkozás mellett is végezhető ez az értékes tevékenység – zárta gondolatait Szabó Balázs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában