Terményáldás

2 órája

Őszköszöntő szüreti felvonulást és bált rendeztek Uszódon – galériával

Immár bizonyos, Uszódon sem múlik el az ősz terményáldás, ostorpattogtatástól hangos lovas-fogatos szüreti felvonulás és bál nélkül. Szombaton délután fél kettőtől egészen hajnalig – mintegy a Duna menti települések összefogását, viseletének sokszínűségét reprezentálva – a község lakosságszámához mérten kisebb tömeg vett részt az őszköszöntőn.

Zsiga Ferenc

Uszódon több mint tíz éve kezdték újjáéleszteni a terményáldás és szüreti felvonulás hagyományát, amelyre ezúttal is Kalocsától Dunapatajig több településről érkeztek lovasok, fogathajtók és kocsisok, hogy a helyi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes szervezésében és csoportjai közreműködésével zajló szüreti forgatag és mulatság minél jobban kiteljesedjen. 

szüreti felvonulás, bál, ősz
Őszköszöntő szüreti felvonulást és bált rendeztek Uszódon
Fotó: Zsiga Ferenc

A résztvevők  a rendezvénytéren és környékén gyülekeztek, ahol Farkas István református lelkész és Pata Jenő Gábor plébános megáldotta az idén szinte már maradéktalanul betakarított terményeket. 

Az egyházi ceremónia után az Uszódi Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör adott rövid műsort, mintegy ezzel útjára indítva a nótáktól, kurjongatásoktól hangos, Tóth Ádám bíró és Kovács Kíra bíróné vezette szüreti forgatagot. 

A menet több állomáson is megállt, ahol a körtáncból, a bor és pálinka kínálásából a nézősereg sem maradt ki. A menet bő másfél óra múlva ért vissza a rendezvénytérre, hogy onnan hintókon, kocsikon induljanak a szomszédos községbe, Dunaszentbenedekre. A benedeki látogatás viszonzása volt az ott szeptemberben tartott szüreti felvonulásnak, amikor szomszéd falu táncosai és fogatosai Uszódon is megmutatták magukat. 

A felvonulásban megfáradt résztvevőkkel egy kis pihenő után, este már a művelődési házban rendezett szüreti batyus bálban lehetett találkozni. A mulatság a Keresel zenekar kísérte Felsőpakonyi Pipacs Néptáncegyüttes fellépésével kezdődött, majd a bálozóknak a talpalávalót egészen hajnalig a Montana zenekar pengette. 

 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában