Díszpolgár

2 órája

Hetvenhét évesen is gyógyít a szabadszállási szülész-nőgyógyász

Ötvenhárom éve van a pályán, a mai napig aktív dr. Móri Antal adjunktus. A szabadszállási szülész-nőgyógyász több évtizedes gyógyító tevékenységét díszpolgári címmel ismerte el a város.

Gulyás Sándor

Dr. Móri Antal ötven esztendeje került az alföldi városba, akkoriban a Bács-Kiskun Megyei Kórház III. számú szülészeti-nőgyógyászati osztály dolgozójaként. A szabadszállási szülész-nőgyógyász a szülészeti osztály bezárása óta a járóbeteg szakellátásban dolgozik napjainkban is.

Dr. Móri Antal szabadszállási szülész-nőgyógyász
Dr. Móri Antal szabadszállási szülész-nőgyógyász betegeinek szeretetére, megbecsülésére a legbüszkébb
Fotó: Gulyás Sándor

– Általános iskolásként leginkább a reál tárgyak iránt vonzódtam, matematika- fizika, illetve a műszaki dolgok érdekeltek legjobban. A gimnáziumi évek alatt a természettudományok, a biológia került előtérbe. Szüleim javaslatára végül az orvosi pálya mellett döntöttem, ami a humanitáriusi szemléletemből adódott. Példaképem Albert Schweitzer volt. Az egyetemi évek alatt elvégeztem a mentőtiszti képzést is. Nagyon szerettem ezt a szakterületet és egy ideig mentőtisztként dolgoztam a fővárosban, a Delej utcai I. számú mentőállomáson – idézte fel pályájának kezdetét a szabadszállási orvos.

Dr. Móri Antal számára, aki az egyetemet summa cum laude minősítéssel végezte el, világossá vált, hogy a szülészet-nőgyógyászat területén szeretne elhelyezkedni. – Az orvosi diploma megszerzését követően Ózdon kezdtem dolgozni a városi kórházban. A családom Pest közelségében, illetve a Jászságban élt. Ez idő tájt született döntés az egészségügy fejlesztésével, a kecskeméti megyei kórház megépítésével kapcsolatban. Akkor fogant meg a gondolat, hogy érdekelne, hiszen közel van. Az építési tervek megváltoztak, de Szabadszálláson működött a Megyei Kórház III-as számú Szülészeti Osztálya. Jelentkeztem az állásra ahová 1974-ben fel is vettek, azóta dolgozom Szabadszálláson. A szülészeti-nőgyógyászati szakorvosi vizsgát egy évvel később tettem le Szegeden – sorolta a doktor.

A szabadszállási szülész-nőgyógyász betegei megbecsülésére a legbüszkébb

A szakorvos eleinte vágyakozott arra, hogy továbblépjen, de végül a szabadszállási intézményben kötelezte el magát, ahol immáron fél évszázada tevékenykedik.

– Egy kisebb intézménynek is megvan a maga varázsa, ami számos kihívást és lehetőséget is jelent egyben. A szülőszobán is több olyan elképzelést meg lehet valósítani, aminek a nagyobb kórházakban kicsi az esély. Ilyen volt a szülésnél a helyi izolálás, az újszülötteknél pedig a nyákszívás helyett a nyáknyomás bevezetése. Az orvosi hivatás nemcsak a betegségek leküzdéséről, hanem az életmentésről is szól. A praxisomban erre is több alkalommal volt példa, melyek közül a legemlékezetesebb annak a kismamának az esete, akinek még a kezelőben elfolyt a magzatvize, a köldökzsinór pedig előreesett. Megoldásként a császármetszés jöhetett szóba. A magzat élete a helyzetfelismerésen és a gyors beavatkozáson múlott. Ilyen helyzetben nem sok ideje van az orvosnak, gyorsan kell cselekedni és mihamarabb kiemelni a babát. Szerencsére teljesen egészségesen született – emlékezett vissza a szabadszállási szülész-nőgyógyász.

Dr. Móri Antal pályája során számos elismerésben részesült, 2007-ben megkapta a Szabadszállás Város Egészségügyéért, 2010-ben Szabadszállás Városáért, az idei esztendőben Szabadszállás Város Díszpolgára kitüntető címet, ám betegeinek szeretetére, megbecsülésére a legbüszkébb. A hetvenhét esztendős orvos a járóbeteg szakellátásban dolgozik napjainkban is.

– Az orvosok nagy része, ahogyan magam is, alapvetően emberbaráti okok miatt választottam ezt a hivatást, hogy tudásom révén, akár napról napra életeket menthessek meg. Az orvosi pálya sok lemondással, és mégis sok sikerélménnyel jár, ami egész embert követel. Visszatekintve az elmúlt több mint ötven évre, ha újra kezdhetném sem választanék más hivatást magamnak – tette hozzá dr. Móri Antal.

A családot is az emberközpontúság jellemzi

Dr. Móri Antal felesége Marika védőnőként tevékenykedett, kölcsönösen támogatták egymást, munkájuk összekapcsolódott, együtt dolgoztak Szabadszálláson. Antal fia a fogorvosi pályát választotta, Csaba szociálpolitikus lett.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában