Nébih

2 órája

Megállíthatatlanul terjed tovább a madárinfluenza Bács-Kiskunban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy hete közölte, hogy Bács-Kiskun vármegyében egymástól független több gazdaságban is megjelent a H5N1 vírus. Azóta megállíthatatlanul terjed tovább a madárinfluenza. A legfrissebb, október 28-ai adatok szerint Bács-Kiskunba a madárinfluenzával érintett települések száma 53.

Pozsgai Ákos

A madárinfluenza-kitörésben érintett gazdaságok körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetek és a megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Továbbá azonnal életbe léptek a járványvédelmi állatmozgatási korlátozások. Megkezdődött a fertőzött madárállományok ártalmatlanítása is a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

madárinfluenza, Bács-Kiskun
A fotó korábban Kiskunmajsán készült a madárinfluenza idején
Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A madárinfluenza-járvány miatt kijelölt védő- és megfigyelési körzetek

Védőkörzetet alakítottak ki: Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Érsekcsanád, Fülöpszállás, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kaskantyú, Kiskőrös, Kiskunmajsa, Kömpöc, Pálmonostora, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szank és Tázlár térségében. 

Felügyeleti (megfigyelési) körzetet alakítottak ki: Akasztó, Apostag, Baja, Csávoly, Csengőd, Dunaegyháza, Dunatetétlen, Dunavecse, Dusnok, Érsekhalma, Fajsz, Fülöpjakab, Gátér, Harkakötöny, Harta, Imrehegy, Kecel, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kunszállás, Móricgát, Nemesnádudvar, Orgovány, Páhi, Petőfiszállás, Pirtó, Rém, Solt, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Tabdi, Városföld, Zsana térégében.

Kiemelten fontos a zártan tartás

A Nébih közleménye rámutat: a nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ezért ismételten felhívják a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

A hatályos előírásokról és az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában