Képviselő-testület

2 órája

Kalocsa rendőrei az élvonalban

– A kalocsai az egyik legstabilabban működő rendőrkapitányság a vármegyében, és ha megnézzük az országban működő 159 rendőrkapitányságot, akkor az eredményeket tekintve ott is nagyon jó helyen áll – jelentette ki dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, Bács-Kiskun vármegye rendőrfőkapitánya a kalocsai képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Zsiga Ferenc

A városvezetést Bóbis Attila alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta a település bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről – A lényegre törő, jól összeszedett, egyértelmű célokat is megfogalmazó írásos anyag már eleve esszenciáját adta mindazoknak az erőfeszítéseknek, amelyek révén a Kalocsai Rendőrkapitányság személyi állománya a legtöbb területen az országos és a vármegyei átlag fölötti teljesített – fogalmazott Dr. Bagó Zoltán polgármester a főkapitányi beszámoló kapcsán. 

Kalocsa rendőrei, testületi ülés, rendőrség
Kalocsa rendőrei az élvonalban
Fotó: Zsiga Ferenc

Kalocsa rendőrei hadat üzentek az ittas vezetőknek

– 2023-ban 236 bűncselekmény történt a város területén, ez a szám egy évvel korábban 213 volt. Furcsának tűnhet, de ennek mint rendőrkapitány örülök, mert 2022. júniusában a kapitányság hadat üzent az ittas és bódult állapotban járművet vezetők ellen. A fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően nagyobb hatékonysággal tudtuk kivonni a már bűncselekményi határt elérő bódult, vagy ittas állapotban lévő vezetőket a forgalomból. A bűncselekmények számának emelkedés ennek tudható be – számolt be Bóbis Attila. Az alezredes hozzátette: a közterületen elkövetett bűncselekmények száma a dohányboltok, szórakozóhelyek környékén szaporodott meg. Ezért ezeket a helyeket a társhatóságok bevonásával sűrűbben ellenőrizik.

Bács-Kiskun bűnügyi fertőzöttsége

A folytatásban Bóbis Attila a város bűnügyi fertőzöttségét egy viszonyszám bemutatásával érzékeltette. 2023-ban a 100 ezer lakosra vetített bűncselekmények száma a Kalocsai járásban, e viszonyszám szerint 1384, a városban 1614, míg a vármegyei átlag 1840 bűncselekmény volt. Ebből következik, hogy Kalocsa város a vármegyei átlagnál biztonságosabb, de járásközponti szerepe azért a bűncselekmények magasabb számában megmutatkozik.

Élet és vagyon elleni bűncselekmények

A rendőrkapitány a vagyon elleni és az élet elleni bűncselekményekről szólva elmondta: az elmúlt évben Kalocsa területén emberölés, halált okozó testi sértés, illetve olyan közlekedési baleset, amelynek részese, vagy okozója a baleset során elhalálozott volna, nem történt. Míg korábban évről évre csökkent a lopások száma, addig 2023-ban az előző évi 62-ről, ez a szám 66-ra növekedett. Ennek elemzésénél kitért a sértetti felelősségre, például a lezáratlanul hagyott gépkocsikra, kerékpárokra, lakásokra és épületekre. Jó hír viszont, hogy lakásbetörések számában intenzív csökkenés tapasztalható. Mint elhangzott: tavaly hat ilyen bűncselekmény miatt indult nyomozás, ami a rendőrkapitány szerint a vagyonbiztonság fejlődésével lehet összefüggésben, mert egyre jobbak a kamera- és a riasztórendszerek. Ennél a bűncselekménytípusnál a nyomozás eredményessége 80 százalékos volt. Tavaly egy rablás történt, az elkövetőt 24 óra alatt elfogták. 

Nyomozás eredményesség 

A nyomozások eredményessége Kalocsa várost tekintve a 74,6 százalékos megyei átlag fölött, 83,9 százalékon teljesült. Az ötvenezer forint alatti, minősítő körülmény nélküli, tehát szabálysértésnek minősülő lopások, csalások felderítési aránya látványosan, az előző évi 40 százalékról 60 százalékra emelkedett. 

Nem volt halálos közlekedési baleset

– A közlekedési baleseteknél jó hír, hogy Kalocsa területén 2023-ban nem volt halálos kimenetelű közúti baleset. Viszont 6 súlyos és 13 könnyű sérüléssel járó balesetet regisztráltak. Ez azt indokolja, hogy a rendőrség továbbra is fenntartsa a közlekedési akciókat” – szögezte le a rendőrkapitány, hozzátéve: ittas és bódult állapotban történő vezetés miatt 44 esetben indult eljárás 2022-ben, ami 2023-ban 90-re emelkedett, tehát közel duplája az előző évinek. Az emelkedés a hatékonyabb rendőri fellépés következménye. Jó esély van arra, hogy ennek eredményeként nem történt 2023-ban olyan közúti közlekedési baleset, amelyben ittas vagy bódult állapotban okozott volna balesetet a gépjármű vezetője.”

Sokan nem használják a biztonsági övet

A beszámoló szerint a közterületi intézkedések száma, ezzel együtt a szabálysértési feljelentések és a szabálysértési bírságok száma emelkedett. Míg 2022-ben 603, addig 2023-ban 1150 személyt sújtottak helyszíni bírsággal a városban. Bóbis Attila szerint a biztonsági öv nem használata különösen a hátsó ülésen helyet foglalók esetében gyakran elmarad. Sőt, még a gyermekek biztonsági övét sem kötik be, vagy nem megfelelően használják a gépjárművezetők. 

A jelen és a jövő kihívásai

Bóbis Attila a jelen és a jövő kihívásairól, feladatairól szólva kifejtette: a lakosságot minél nagyobb számban igyekeznek bevonni a rendőri munkába. A beszámoló ezen részében név szerint is említette Simon Zoltán és Király Róbert képviselőket, akik építő jellegű észrevételeikkel segítették a rendőrség közterületi munkáját. Mint elhangzott. a Kalocsa-Paks Duna-hídnak a bűncselekmények számára egyelőre nincs hatása, viszont a közúti közlekedésre gyakorolt hatásával foglalkozni kell, mert egyes városrészekben jelentősen – különösen az útépítések időszakában – megnőtt a forgalom. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában