Kiskőrös

7 órája

Sosem versenyzett még ennyi csapat a kakaspörköltfőző fesztiválon – galériával, videóval

Idén rekordot döntött a 15. alkalommal megszervezett rendezvény. A kakaspörköltfőző fesztivál 120 csapat részvételével zajlott. Hogy mennyi ember fordult meg napközben a helyszínen, csak saccolni lehet. Nagyon sokan.

Barta Zsolt

A város egyik legnagyobb népünnepélyévé nőtte ki magát a 15. alkalommal megszervezett Kiskőrösi Kakaspörköltfőző Fesztivál. Az idén legalább 25, de az is lehet, hogy 30 mázsa kakashúst főzött az a 120 csapat, amelynek tagjai a rendezőbizottságnál neveztek. Dedák Pál, az egyik fő szervező szerint csak becsülni lehet, hogy mennyien fordultak meg a kiskőrösi szabadidőparkban reggeltől késő estig. Általában 20-30 rokonnak, barátnak főztek a közel másfél száz bográcsban. 

kakaspörköltfőző fesztivál, Kiskőrös, rendezvény
Az Italos Iparos Kakasok jó kedvű társaság is megmérette magát a kakaspörköltfőző fesztiválon
Fotó: Barta Zsolt

Az egyik sátorban az Italos Iparos Kakasok csapata főzött. Fábiánné Vékony Andrea, a két bográcsban is kakaspörköltet készítő csoport vezetője a Baon.hu-nak elmondta, hogy ők tizedik éve járnak ki a rendezvényre. Most 30 kilogramm pörköltet főztek, amihez túrós csuszát és nokedlit is készítettek. Ahogy számolta, úgy 40 családtagra és vendégre készítették az ízletes ebédet. Hogy miért járnak ki egy évtizede a kakaspörköltfőző fesztiválra? A hangulat miatt, fogalmazott tömören Andrea. Mindenki jól érzi magát ilyenkor, az időjárás kellemes, ráadásul olyan ismerősökkel lehet összefutni, akikkel egész évben alig találkozik az ember. Illetve mindenki lazítani akar a mindennapi hajtás után. 

Mi is a jó kakaspörkölt titka? Ahogy fogalmazott a főző beleteszi a szívét és a lelkét, hogy a lehető legjobb legyen az étel. De természetesen szükség van minőségi hús alapanyagokra is. 

Elérték csúcspontját a kakaspörköltfőző fesztivál

Dedák Pál, a Kiskőrösi Kakaspörköltfőző Fesztivál egyik főszervezője hírportálunknak elmondta, hogy elérte a fesztivál a csúcspontját, már ami a résztvevő csapatok számát illeti. A 120-as létszám maximum, ennél több csoport jövőre már nem lesz. Itt meghúzzák a rendezők a határt. A hangulat kiváló, a közvetlen segítők száma több tucat volt, a rendezőknél is egy tucat főző dolgozott, mások pedig a kóstolni akaró látogatókat szolgálták ki. Maga is körbe járta a főzőket, találkozott olyanokkal, akik Budapestről, Miskolcról is jöttek, illetve a környékbeli településekről is. A főzők között ott voltak a rendőrség munkatársai, a helyi mentősök, a Vöröskereszt önkéntesei is, illetve más munkahelyek baráti társaságai is Ingyenes volt a gyerekek számára, az ugrálóvár, az arcfestés vagy akár az íjászkodás is. Nagyon sok támogató segített a program megvalósításában, a sztárfellépő Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar volt, akik tagjai a 60-as, 70- es évek rock 'n' roll slágereivel emelték a hangulatot. De bemutatkozott a város fúvószenekara, a helyi mazsorett csoportok, Váczi-Wachsmann Ildikó, Vízkereszt Citerazenekar Akasztóról és más fellépők is. 

Dedák Pál hírportálunknak elmondta, hogy több száz asztalt, padot és hatalmas sátrakat kaptak kölcsönbe a várostól és a környékbeli településektől. A kiskőrösi önkormányzat munkatársai rengeteget segítettek a kipakolásban. S, hogy megrendezik-e jövőre immár 16. alkalommal a fesztivált: a főrendező igennel felelt. Mint mondta, januártól kezdi a barátaival szervezést. 

Ötletes nevekkel neveztek

Érdekesebbnél érdekesebb elnevezésekkel neveztek a baráti társaságok. A rendezvény nevét adó kakasokról ilyen neveket választottak. Vörös Kakasok, Szüretelő kakasok, KŐ-MA-KAKAS, Póker Kakas Team, Kukurikúúú, Mc Kakasok, Kukasok, Kunság Baromfi, Mari Néni Kakasai, Koccintós Pipik és Kakasok, Kakaskopasztó Védelem, Kakaskodó Vádhatóság, Kakadtka és Kotkoda, Kukorik és Kotkodák, Tüzes Taréjok, Kubuki Kakasok, Gyógyító Tyúkok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában