Múltidézés

4 órája

Főpapok hunytak el a Dunavecsénél történt közlekedési balesetben

Október 28-án lesz hatvan éve, hogy négy kalocsai főpap veszítette életét egy közúti balesetben Dunavecse határában. Az egyházi vezetők öt püspök egy idejű felszentelésén és Hamvas Endre kalocsai érseki beiktatásának előkészítésén jártak Budapesten. Az 51-es főúton személygépkocsival hazafelé tartva náluk volt Hamvas Endre érsek kinevezési bullája, amit dr. Kujáni Ferenc nagyprépost aznap vett magához a fővárosban. A bullát azonban személyesen már soha nem adhatta át az érseknek, mert mind a négyen elhunytak a baleset következtében.

Zsiga Ferenc

A tragikus végkimenetelű baleset 60. évfordulója alkalmából Pastyik Piusz juttatott el hírportálunkhoz, egy részben Dunapatajon élő édesanyja elbeszélésén, valamint Sági György: Ötös püspökszentelés Budapesten és Hamvas Endre érseki beiktatása Kalocsán (1964) című tanulmányán alapuló visszaemlékezést. A nagy visszhangot kiváltó, főpapokat érintő halálos balesetről a Petőfi Népe 1964. október 30-i számának 4. oldalán, csak egy rövid híradás jelent meg.

főpapok, közlekedési baleset, tragédia, mltidéző
Főpapok hunytak el a Dunavecsénél történt közlekedési balesetben
Forrás: MW / archív-felvétel

Öt püspököt szenteltek fel

A továbbiakat Pastyik Piusz leveléből idézzük: „2024. október 28-án lesz az esemény 60. évfordulója, arra gondoltam, hogy rövidke történeti áttekintéssel szolgálok az elhunyt atyákról.  Történetük a következő: 1964. október 28-án Budapesten öt püspököt szenteltek fel ünnepélyes keretek között. A püspökszentelés megszervezésével párhuzamosan zajlott Hamvas Endre kalocsai érsek beiktatásának előkészítése. Hamvas kinevezési bulláját 1964. október 28-án, dr. Kujáni Ferenc nagyprépost vette magához Budapesten. Ő is részt vett az ötös püspökszentelésen, és aznap délután a bullával együtt autóval indult haza Kalocsára Sztrilich Károly megbízott főesperes, keceli esperes plébános, Kovács Vince ifjabb mesterkanonok, főszékesegyházi plébános és Mihályfi István kalocsa-eperföldi plébános társaságában.” 

A kanyarban késve észlelte az álló, kivilágított teherautót

„Mihályfi vezette a Volkswagen 1500 típusú kocsiját. Október végi este volt. 17 óra körül indultak Kalocsára Budapestről. Az 51-es úton haladva Dunavecsénél, ismereteim szerint a 64-es és 69-es kilométerek közötti szakaszon, a Csabonyi tanyáknál 17:50 óra tájban egy be nem látható, balívű kanyart követően állt a menetirány szerinti jobb oldalon a kalocsai Sütőipari Vállalat teherautója.  Szemből a másik sávban egy másik személygépkocsi érkezett. A kanyarban nagy sebességgel haladó Mihályfi késve észlelte az előtte az úton kivilágítva álló tehergépkocsit. Fékezett, de az ütközést már nem kerülhették el. 

A főpapok közül hárman azonnal szörnyethaltak

„A négy pap közül hárman azonnal szörnyethaltak, Kujáni nagyprépost még 40 percig életben volt. Az utolsó kenetet a helyszínre érkező dunavecsei lelkész, Máthéffy Brunó kármelita szerzetes adta fel mind a négyüknek. A fővárosból időközben a helyszínre érkező Hamvast és a vele lévőket is mélyen megrázta, amit a baleset helyszínén láttak. A rendőrség már helyszínelt, és orvost, mentőt is hívtak. Mindnyájukat letaglózta paptársaik holttesteinek látványa, akikkel pár órával korábban Budapesten még az öt új püspök felszentelését ünnepelték.”

VI. Pál pápa is részvétét nyilvánította

„Az érsek és kísérete zavart lelkiállapotban indult tovább Kalocsára. A tragédiáról értesülve VI. Pál pápa is részvétét nyilvánította 1964. november 5-én. A tragikus baleset rányomta bélyegét az október 29-i és november 1-jei érseki beiktatásra és székfoglalásra is. A kinevező bullát – melyet eredetileg Kujáni nagyprépost hozott volna előző nap Kalocsára – október 29-én mutatta be az érsek a káptalannak. Mivel a nagyprépostnak a bulla bemutatásában, a beiktatáson és a székfoglaláson fontos szerepe lett volna, elhunyta miatt feladatait rangidősként Horváth Alajos olvasókanonok, érseki helynök vette át.” – eddig a levélből való idézet. 

Az elhunytakról szentmisén is megemlékeznek

Mint megtudtuk, Kalocsán a négy elhunytról a tragédia évfordulóján szentmise keretében is megemlékeznek. Dr. Mészáros István prépost-kanonok, a kalocsai Szent István király templom igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta: „Magam is nagy kegyelettel őrzöm Mihályfi István, Sztrilich Károly, dr. Kujáni Ferenc és Kovács Vince emlékét, különösen is Kujáni Ferencét, akinek szinte minden beosztásban hivatali utóda voltam. Nemcsak mint kanonok, hanem mint magánember sírjához, Géderlakra is kilátogatok, sőt, íróasztalom mellett őrzöm az ő hagyatékából származó, Rökk Károly által készített kisméretű olajfestményt is, melynek címe „Géderi búcsú” – így is ápolva Kujáni nagyprépost úr szellemiségét. Ami engem illet, mindenképpen megemlékezem a 60. évfordulóról, szentmisét is mondok az elhunytak lelke üdvéért és Bergmann János nagyprépost urat is értesítem, hiszen az idősebbek közül még sokan emlékeznek a főegyházmegye egyik legtragikusabb eseményére”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában